Afbeelding
ba-leraar-aardrijkskunde-vt-lwd
Afbeelding
ba-leraar-aardrijkskunde-vt-lwd

Leraar Aardrijkskunde

Andere varianten
Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor of Education (BEd)

Ben jij geïnteresseerd in klimaatverandering, overbevolking, milieuproblematiek, verre volkeren en andere culturen? Vraag jij je wel eens af waarom het Nederlandse landschap er eigenlijk zo uitziet? Vind je het leuk om erop uit te trekken en heb je een kritische onderzoekende houding? Wil jij jongeren inspireren om effectieve en activerende Aardrijkskunde lessen te ontwerpen? Dan is de opleiding Leraar Aardrijkskunde iets voor jou.

Daarom kies je voor de hbo Leraar Aardrijkskunde:

  • De opleiding Leraar Aardrijkskunde is in de Keuzegids Hbo 2023 voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot Topopleiding
  • Door Elsevier Beste Studies 2021 & 2022 bekroond met een gouden medaille
  • Kleinschalige opleiding: docenten kennen je persoonlijk en bieden begeleiding op maat
  • Leer door te doen: al vanaf jaar 1 sta je voor de klas
  • Ontwerp en geef boeiende Aardrijkskunde lessen op een middelbare school of MBO
  • Je bedenkt samen met klasgenoten creatieve oplossingen tijdens Design Based Education voor real-life vraagstukken met design thinking (ontwerpen, testen, evalueren, aanpassen) om samen tot sterkere oplossingen te komen
  • Mét de mogelijkheid om een tweede lesbevoegdheid te halen
  • Studeer bij de nummer 1 lerarenopleider van Noord-Nederland
  • Grote baankans na het afstuderen
Afbeelding
Topopleiding keuzegids 2024

Topopleiding

De opleiding Leraar Aardrijkskunde is in de Keuzegids Hbo 2024 voor het zevende jaar op rij uitgeroepen tot Topopleiding.

Studiekenmerken Leraar Aardrijkskunde

Hbo Leraar Aardrijkskunde is een kleinschalige opleiding in Leeuwarden. Je kunt starten in september.

Diploma
Bachelor of Education (BEd)
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

Wat staat je te wachten bij de opleiding Leraar Aardrijkskunde?

De ruimte waarin we leven staat centraal bij aardrijkskunde. De mens is constant in de weer met zijn leefgebied, maar wat betekent dat eigenlijk voor de aarde? Als leraar Aardrijkskunde breng jij die kennis over op je leerlingen. Niet alleen in de klas, maar ook tijdens excursies. Door bijvoorbeeld steden te bezoeken, kun je uitleggen hoe culturele diversiteit in Nederland zichtbaar is. Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde volg je inhoudelijke vakken, maar leer je ook onderwijsvaardigheden. 

In het eerste jaar van de hbo Leraar Aardrijkskunde oriënteer je je op het beroep van docent tijdens een kennismaking op een school. In de hoofdfase ga je uitgebreider stagelopen. Je voert allerlei taken van een leraar uit: lesgeven en verschillende werkvormen toepassen, practica en veldwerk mee-organiseren, toetsen maken en beoordelen en leerlingen begeleiden tijdens projecten. In het laatste jaar van de studie Aardrijkskunde ga je een aantal dagen lesgeven als ‘volwaardig docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Wil je meer weten over het studieprogramma? Bekijk de pagina studieopbouw

Studielast

De studielast van deze opleiding is 40 uur per week. Je bent dus 5 dagen per week met je studie bezig. Dit bestaat uit ongeveer 20 contacturen (colleges en contacturen met docenten en studenten) en 20 uur zelfstudie.

Vergelijkbare opleidingen

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Aardrijkskunde heeft bij mij de lust opgewekt om de wereld te ontdekken”
Afbeelding
Ervaringsverhaal
Lydia Attema
Studente leraar aardrijkskunde

Studievereniging Magiso

Ben je tijdens je studie op zoek naar gezelligheid, uitbreiding van je netwerk en nieuwe kennis? Als student van de lerarenopleidingen Geschiedenis, Maatschappijleer, Economie, Gezondheidszorg en Welzijn of Aardrijkskunde kun je je aansluiten bij studievereniging Magiso. Ze organiseren tal van activiteiten waarbij netwerken, het bevorderen van kennis en het uitwisselen van informatie centraal staat. Tussen studenten, docenten en professionals. Dat doen ze door de organisatie van formele, informele, educatieve en feestelijke activiteiten. Meer weten over Magiso? Bekijk dan de Facebookpagina van Magiso of bekijk de Instagrampagina.