
Studieopbouw Master Leraar Natuurkunde deeltijd
Het onderwijsprogramma bestaat uit 6 modules van elk 15 EC’s ( studiepunten) die vaak onderverdeeld zijn in kleinere eenheden. Vier van deze modules zijn gericht op de vakinhoudelijke en vakdidactische bekwaamheid. Verder houd je je in 1 module bezig met professionalisering en is 1 module gericht op het ontwikkelen van onderzoekend vermogen als leraar.
Tijdens het vakdeel van deze masteropleiding komen de volgende domeinen aan bod:
- Mechanica
- Elektriciteit en magnetisme
- Wiskunde
- Moderne natuurkunde
- Onderzoekende en experimentele vorming in de natuurkunde
- Natuurkunde in de wetenschap en beroepswereld
Ook is er in de vakmodulen aandacht voor:
- warmteleer en thermodynamica;
- golven en optica;
- verbreding en verdieping.
De theorie die tijdens deze masteropleiding aan bod komt, wordt zoveel mogelijk gekoppeld aan de praktijksituatie op jouw school. Er is aandacht voor wetenschappelijke inzichten op het gebied van natuurkunde, maar ook voor de praktische vertaling hiervan in de alledaagse lespraktijk
De vakdidactische module is gebaseerd op de context van de bovenbouw havo-vwo. Middels een portfolio toon je aan dat je de kennis en vaardigheden bezit met betrekking tot de uitvoering van het vak in de gegeven context (denk aan PTA, toetsen en beoordelen, practicum, leerlingebegeleiding, schoolomgeving)
Een groot deel van de module is gekoppeld aan een zogenaamde lesson study . Op basis van een leerprobleem van leerlingen in de bovenbouw van havo/vwo ontwikkel je een lessenserie, voert die binnen de criteria van een lesson study uit en evalueert het ontwerp.
Tijdens deze module werk je in een breder perspectief aan je ontwikkeling als docent. Je volgt het vak ‘Pedagogiek in de bovenbouw’ en maakt verder een keuze uit vakken als ‘Toetsen en beoordelen’, ‘Vakverdieping’, ‘Differentiëren en online arrangeren’.
Je voert een didactisch ontwerponderzoek uit. Dit onderzoek is geen doel op zich, maar een middel om je beroepstaken op masterniveau uit te kunnen voeren. Je doet bruikbare kennis op die jouw eigen professionele handelen en dat van je collega’s kan beïnvloeden.
Onderwijsconcept
Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie: jij staat aan het roer! Dit betekent dat je zelf de koers, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming bepaalt.
Zo ziet flexibel onderwijs eruit
- Bepaal samen met je studiecoach jouw leerroute.
- Volg de opleiding in je eigen tempo.
- Studeer op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
- Per module van 15 EC’s (studiepunten) krijg je een certificaat. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je master degree!
Vrijheid in deeltijd
Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit 6 modules. Elke module omvat 15 EC’s (studiepunten) en kan onderverdeeld zijn in kleinere eenheden. In totaal moet je 90 EC’s halen voor een diploma. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We stellen vast wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.
Studiecoach
Bij het flexibele deeltijdonderwijs van NHL Stenden krijg je goede begeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een coach. Samen stellen jullie een leerplan op.
Werk en studie combineren
Bij de deeltijdmaster Leraar Natuurkunde zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst!
Blended learning
Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:
- Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
- Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
- Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen
Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.
Onderwijscatalogus