Tourism Management (Instroom vwo)

B Tourism Management, Bachelor, voltijd

Zit je op het vwo en zoek je een intensieve hbo-opleiding op hoog niveau? Ben jij ondernemend, commercieel ingesteld en geïnteresseerd in toerisme en recreatie? Ga dan Tourism Management studeren!

 • De beste opleiding Tourism Management in Nederland volgens de Keuzegids Hoger Onderwijs 2018.
 • Haal je bachelordiploma in 3 jaar en aansluitend je master in 1 jaar.
 • Speciale aandacht voor duurzaam toerisme.
 • Veel internationale mogelijkheden door studie, stage en fieldtrips in het buitenland.
 • Je loopt 28 weken stage aan het einde van je studie. Dit vergroot jouw kansen op een baan na jouw studie!

Wat staat je te wachten?

Duurzaam toerisme staat in de opleiding centraal. Je leert om de zorg voor de gemeenschap en omgeving op een toeristische bestemming voorop te stellen. Je leert ook welke invloed toerisme heeft op verschillende culturen en welke economische belangen een rol spelen. Het driejarige vwo-programma Tourism Management is intensiever dan de vierjarige opleiding. Je gaat sneller door het programma en doet veel aan zelfstudie.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021€ 2143,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden?

Als professional in het toerisme ben je specialist op het gebied van reisproducten en -diensten. Je hebt een visie op duurzaam toerisme en weet hoe je inspeelt op de sterk veranderende sector.

Met het hbo-diploma Tourism Management op zak kun je overal ter wereld aan de slag in management-, beleids- en adviesfuncties binnen de toeristische sector. Denk aan grote bedrijven als TUI en Thomas Cook, citymarketingbureaus, themaparken, cruisemaatschappijen, luchtvaartmaatschappijen, maar ook overheidsinstellingen. En natuurlijk kun je ook voor jezelf beginnen! 

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • inkoop- of salesmanager (bijvoorbeeld bij een touroperator) 
 • marketing- en communicatiemanager
 • regiomanager van een reisbureau
 • beleidsmedewerker bij de overheid
 • contracting manager of product manager (bijvoorbeeld bij een cruisemaatschappij)
 • event manager (bijvoorbeeld bij een themapark)

Toelatingseisen Tourism Management

Voor de opleiding Tourism Management, Instroom vwo heb je één van de volgende diploma’s nodig:

VWO
 • C&M econ of m&o of bedrijfseconomie;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G;

Maak kennis met onze Tourism studenten

De opleiding Tourism Management kan er voor iedereen anders uitzien. Dit is afhankelijk van de keuzes die je tijdens je studie maakt. Lees de ervaringen van onze huidige studenten en krijg een indruk van de mogelijkheden.

Anne van Hoey Smith

“Bij het zoeken van een stage solliciteerde ik daar waar ik een zeilboot, blauw water en een palmboom zag.”

Doorstuderen? Doe een master!

Wil je je na 3 jaar studeren verder specialiseren? Kies dan voor één van onze masters, International Leisure, Tourism & Events Management of International Hospitality and Service Management.

Heb jij tijdens de bachelor de minor Tourism Geography & Planning afgerond, dan kun je ook instromen in de master Cultural Geography van de Rijksuniversiteit Groningen.

studeren_lwd

Accreditaties en keurmerken 

De opleiding Tourism Management heeft de volgende accreditaties en keurmerken: 

 • Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)
 • Bijzonder Kenmerk Duurzame Ontwikkeling (NVAO)
 • THE-ICE

Studieopbouw

Duurzaam toerisme staat centraal bij deze opleiding. In het eerste jaar leg je een brede basis en in het tweede jaar ga je de diepte in en kies je een minor om je te specialiseren. Je rondt de opleiding af met een stage en afstudeeropdracht. Tijdens de opleiding werk je veel in de praktijk. Dit doe je onder meer in opdracht van bedrijven en ons eigen toeristisch onderzoeksinstituut Stenden ETFI.

Jaar 1

Je maakt kennis met het vak van manager in het toerisme: welke bedrijfsprocessen spelen er, wat zijn je taken als manager en welke spelers zijn er op de markt? Ook leer je alles over duurzaamheid, een begrip dat een grote rol speelt in de toeristische sector. Ook komen de toeristische bestemmingen dit jaar uitgebreid aan bod. Je leert hiernaar te kijken vanuit zowel marketing-als managementperspectief. Dit jaar vindt de studiereis naar Spanje plaats. Je volgt vakken als marketing, managementvaardigheden, interculturele sensitiviteit en human resource management.

In het tweede jaar ga je dieper in op de stof uit het eerste jaar. Je leert hoe je een toeristische organisatie leidt en houdt je bezig met onderwerpen als onderzoek en strategisch management. Je werkt aan cases uit de praktijk en ontdekt wat je kunt verwachten van het dynamische toeristische werkveld, en wat er voor nodig is om een succesvolle leider te worden in deze branche. Verder ga je op studiereis naar België en geef je richting aan je studie door een minor te kiezen. Dit keuzevak kun je volgen in Leeuwarden of op een van onze buitenlandse campussen in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali.

Alles wat je geleerd hebt, breng je dit jaar in de praktijk: je gaat 7 maanden op stage in binnen- of buitenland. Daarna rond je de opleiding af met een afstudeeropdracht.

Onderzoek en Praktijk

Tijdens de gehele opleiding werk je veel in de praktijk. Dit doe je in opdracht van bedrijven, onze lectoraten,  ons toeristisch onderzoeksinstituut Stenden ETFI of het Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH) waar de opleiding deel van uitmaakt. Daarnaast ga je meerdere keren tijdens je studie op internationale fieldtrip.

Om onderzoeksgegevens en kennis binnen het onderwijs en werkveld te delen zijn niet alleen veel onderzoekers maar ook drie lectoraten verbonden aan de opleiding. De lectoraten zijn:

 • Duurzame innovatie in de regionale kenniseconomie
 • Mariene Wetland Studies
 • Scenarioplanning

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!

Ontdek X-Honours

Specialisatie

In het derde jaar ga je je specialiseren door 2 minors te volgen. Dit zijn keuzevakken waarmee je de diepte ingaat op een bepaald thema of juist de breedte zoekt door over een nieuw onderwerp te leren. Je kunt ook minors van andere opleidingen volgen. De opleiding Tourism Management biedt onder andere deze minors aan:

 • Heritage Experience Management: Je onderzoekt niet alleen de toeristische mogelijkheden van natuurlijk en cultureel erfgoed, maar richt je ook op het behoud en de bescherming hiervan.
 • Outdoor Leadership and Adventure: Je leert wat er komt kijken bij het ondernemen in de outdoor-sector: hoe zet je een bedrijf op, wat betekent het om leiding te geven en welke kansen en uitdagingen zijn er? De focus ligt hier op duurzaam toerisme.
 • Community Based Tourism (Thailand): Je verdiept je in het opzetten van kleinschalig toerisme in ontwikkelingslanden, in samenwerking met ontwikkelingsorganisaties en de toeristische industrie.
 • International Destination Branding (Qatar): Hoe kun je een merkidentiteit creëren om zo een bestemming tot een toeristische trekpleister te maken?
 • Tourism Geography & Planning: Deze pre-master bereidt je voor op de master Cultural Geography van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Uiteraard kun je ook kiezen voor één van de andere minoren die NHL Stenden aanbiedt zoals bijvoorbeeld Event Management, Media Innovation in Tourism, Cruise Management en meer. Ook kun je op Grand Tour gaan.

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Tourism Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op studiekeuze123.nl