Tourism Management (Instroom vwo)

B Tourism Management, Bachelor, voltijd

Ben jij ambitieus, ondernemend, commercieel ingesteld en betekent toerisme voor jouw meer dan zon, zee en palmbomen? Zit je op het vwo en zoek je een intensieve hbo-opleiding op hoog niveau? Dan is de driejarige opleiding International Tourism Management Instroom vwo jouw studie!

 • Je kiest voor de beste bekostigde opleiding Tourism Management van Nederland (Keuzegids Hogeronderwijs 2018).
 • Je haalt in drie jaar je Bachelor Degree-diploma en kunt daarna in één jaar je Master Degree behalen: 2 titels in 4 jaar!
 • Je doet veel internationale ervaring op door field trips, studie en stage in het buitenland en kunt daardoor na je studie overal ter wereld aan de slag.
 • Je leert alles over duurzaam toerisme.
 • Je loopt 28 weken stage aan het einde van je studie. Dit vergroot jouw kansen op een baan na jouw studie!

Wat staat je te wachten?

Je leert alles over de invloed van toerisme op verschillende culturen, het milieu en de economische belangen die hierbij een rol spelen. Het driejarige Instroom-programma is intensiever dan de vierjarige opleiding en je gaat dieper op de stof in. Veel van de theorie neem je tot je door middel van zelfstudie.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Tourism Management?

Met het hbo-diploma Tourism Management op zak maak je grote kans op een management-, beleids- of adviesfunctie in de toeristische sector, in binnen- en buitenland. Denk aan grote bedrijven als TUI en Thomas Cook, citymarketingbureaus, themaparken, cruisemaatschappijen, luchtvaartmaatschappijen of overheidsinstellingen. Ook kun je een eigen bedrijf opzetten.

Afwisselend werk

Als professional in het toerisme ben je specialist op het gebied van reisproducten en -diensten. Je bent een spin in het web en hebt veelzijdig, afwisselend werk. Op duurzaam toerisme heb jij een duidelijke visie en je weet hoe je inspeelt op de veranderingen die horen bij de toeristische sector.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • inkoop- of salesmanager (bijvoorbeeld bij een touroperator) 
 • marketing- en communicatiemanager
 • regiomanager van een reisbureau
 • beleidsmedewerker bij de overheid
 • contracting manager of product manager (bijvoorbeeld bij een cruisemaatschappij)
 • event manager (bijvoorbeeld bij een themapark)

Toelatingseisen Tourism Management

Voor de opleiding Tourism Management, Instroom vwo heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • C&M econ of m&o of bedrijfseconomie;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G;

Doorstuderen na de opleiding Tourism Management

Wil je je na vier jaar studeren verder specialiseren? Kies dan voor één van onze masters. 

Heb jij je Bachelor Degree afgerond, dan kun je doorstuderen in één van onze Masters.

NHL Stenden biedt twee internationale Masters aan: 

En heb jij de minor Tourism Geography & Planning tijdens het Bachelor programma met succes afgerond, dan kun je instromen in de Master Cultural Geography van de Rijksuniversiteit Groningen.

studeren_lwd

Accreditaties en keurmerken 

De opleiding Tourism Management heeft de volgende accreditaties en keurmerken: 

 • Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)
 • Bijzonder Kenmerk Duurzame Ontwikkeling (NVAO)
 • THE-ICE

Opbouw studie

Duurzaam toerisme staat centraal in deze opleiding. Je leert alles over de invloed van toerisme op verschillende culturen, het milieu en de economische belangen die hierbij een rol spelen. Het driejarige Instroom-programma is intensiever dan de vierjarige opleiding en je gaat dieper op de stof in. Veel van de theorie neem je tot je door middel van zelfstudie.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

Je maakt kennis met het vak van manager in het toerisme: welke bedrijfsprocessen spelen zich af, wat zijn je taken als manager en welke spelers zijn er op de markt, in binnen- en buitenland? Ook kom je alles te weten over duurzaamheid. Een begrip dat een grote rol speelt in de toeristische sector. Je volgt vakken als marketing, managementvaardigheden, interculturele sensitiviteit en human resource management.

Verdieping leerstof

In het tweede jaar ga je dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Je leert hoe je een toeristische organisatie succesvol leidt en houdt je bezig met onderwerpen als onderzoek en strategisch management. Om het dynamische werkveld goed te leren kennen, werk je aan echte cases. Je leert wat er voor nodig is om een succesvolle leider te worden in de toeristische branche. Je gaat op studiereis naar België en Spanje en kiest een minor, een keuzevak dat je kunt volgen in Leeuwarden of op een van onze buitenlandse campussen.

Stage en afstuderen

Alles wat je geleerd hebt, breng je nu in de praktijk. Je gaat zeven maanden op stage in binnen- of buitenland. Je rondt je opleiding af met een afstudeeropdracht, waarin je laat zien dat je de toeristische sector op academisch niveau kunt analyseren en vertalen in probleemstellingen en oplossingen.

Onderzoek en Praktijk

Tijdens de gehele opleiding werk je veel in de praktijk. Dit doe je in opdracht van bedrijven, onze lectoraten,  ons toeristisch onderzoeksinstituut Stenden ETFI of het Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH) waar de opleiding deel van uitmaakt. Daarnaast ga je meerdere keren tijdens je studie op internationale fieldtrip.

Om onderzoeksgegevens en kennis binnen het onderwijs en werkveld te delen zijn niet alleen veel onderzoekers maar ook drie lectoraten verbonden aan de opleiding. De lectoraten zijn:

 • Duurzame innovatie in de regionale kenniseconomie
 • Mariene Wetland Studies
 • Scenarioplanning

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

In het tweede jaar kun je je specialiseren door een minor te volgen: een keuzepakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je je eigen studie vorm. Dat kan in Leeuwarden maar ook op een NHL Stenden-campus in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden.

De minors die Tourism Management onder andere aanbiedt:  

 • Heritage Experience Management (Leeuwarden): gericht op het management van natuurlijk en cultureel erfgoed. Je onderzoekt niet alleen de toeristische mogelijkheden, maar richt je ook op het behoud en de bescherming van dit erfgoed. Je werkt in opdracht van lokale bedrijven aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een app of belevenis gerelateerd aan erfgoed. Dit doe je in samenwerking met mbo-studenten waardoor je ervaring opdoet op het gebied van management en cocreatie.
 •  Outdoor Leadership and Adventure (Leeuwarden): gericht op het plannen en (bege)leiden van outdoor-activiteiten. Denk hierbij aan klimmen, mountainbiken, survival, e.d. Je leert in de praktijk wat er komt kijken bij ondernemen in deze sector; hoe zet je een bedrijf op, wat betekent het om leiding te geven, met welke problemen, kansen en uitdagingen word je geconfronteerd en hoe ga je hier mee om? Daarnaast leer je duurzame toeristische producten en innovatieve strategieën ontwikkelen. Wat zijn dit eigenlijk en hoe zijn deze in te zetten? 
 •  Community Based Tourism (Thailand): over kleinschalig toerisme in ontwikkelingslanden in samenwerking met ontwikkelingsorganisaties en de toeristische industrie.
 •  International Destination Branding (Qatar): over hoe events worden gebruikt om een merk identiteit te creëren en een bestemming concurrerend te maken. 
 •  Online Marketing & Revenue Management (Zuid-Afrika): De minor bestaat uit een introductie tot online marketing en revenue management, prijsstellingen, channel management, de gerelateerde online systemen en bovenal de relevantie en toepassing van bovenstaande voor het midden-en kleinbedrijf.
 •  Tourism Geography & Planning (Leeuwarden): een nieuw pre-master programma rond geografie en toerisme. Het pre-master programma bestaat uit twee minoren, plus een onderzoekscriptie. NHL Stenden biedt deze pre-master aan in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Na afronding van de pre-master, en van de bacheloropleiding, kun je rechtstreeks instromen in de éénjarige Master of Science opleiding Cultural Geography van deze universiteit welke vanaf september 2017 ook in Leeuwarden wordt aangeboden. Je specialiseert je dan verder in Tourism Geography en Tourism Planning.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Tourism Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op studiekeuze123.nl