
Studieopbouw Werktuigbouwkunde
Werktuigbouwkundige toepassingen en het ontwikkelen van duurzame producten staan centraal in de opleiding. Naast techniek is er veel aandacht voor de organisatorische en commerciële kant van productontwikkeling.

In het eerste jaar werk je 4 keer aan een project:
- Ontwerpen van en hoekkraan
- Ontwerpen van een automatische loopkat
- Ontwerpen van een persmechanisme
- Multidisciplinair project, samen met andere studierichtingen in het technisch domein
Naast elk project heb je theorieles en werkcolleges, waarbij je de theorie die je bij de projecten nodig hebt steeds op het juiste moment leert. Op die manier leer je meteen hoe je de nieuwe kennis meteen in de praktijk kunt passen.
Vakken in het eerste jaar zijn o.a.:
- Statica
- Wiskunde
- Productietechnieken
- Materiaalkunde
- Computer aided design
- Besturingstechniek
- Mechatronica
Om de projecten te ondersteunen worden er workshops gehouden over o.a.:
- Onderzoeksvaardigheden
- Methodisch ontwerpen & Design Thinking
- Projectmatig werken & project management
- Communicatie
In het tweede jaar ga je aan de slag om een echt product van kunststof te ontwerpen. Vervolgens ga je voor dit product een matrijs ontwerpen en maken, zodat aan het eind van periode 2 jouw product ook echt geproduceerd gaat worden met een van onze spuitgietmachines.
In de derde en vierde periode werk je aan een Hightech Systems project, waarbij de opdrachten veelal komen van een van de lectoraten of van bedrijven.
Vakken in het tweede jaar zijn o.a.:
- Dynamica
- Wiskunde
- Werktuigonderdelen
- CAD en datasystemen
- Stromingsleer
- Thermodynamica
- Elektrische aandrijftechniek
- Systeemontwerp & regeltechniek
- Bedrijfskunde
Om de projecten te ondersteunen worden er workshops gehouden over o.a.:
- Duurzame productontwikkeling
- CNC programmeren
- Spuitgietsimulaties
- Eindige Elementen Methode
Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Je loopt de helft van het jaar stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied. Binnen de opleiding zijn er goede contacten met het bedrijfsleven, waardoor een geschikte stageplaats altijd binnen handbereik is. Studenten lopen stage bij bedrijven als DSM, Thales en Proxcys B.V. en werken aan opdrachten op het gebied van analyseren en ontwerpen van (deel-) systemen, technisch advies en projectondersteuning.
Minor
Na je stage kies je een minor. In Emmen bieden we de volgende minoren aan:
- ‘High Tech Systems’; Je werkt je aan onderzoek, ontwerpen en ontwikkelen van een product. Je leert een idee om te zetten in een passend ontwerp, het ontwerp modelleer je met geavanceerde software en vervolgens maak je een proefmodel. Je maakt doorlopend technische, materiaalkundige en economische keuzes voor een bruikbaar eindproduct.
- Composite Design Solutions; Dit programma ontwikkeld i.s.m. Fokker Aerostructures en het lectoraat Duurzame Kunststoffen. Fokker Aerostructures is fabrikant van vliegtuigonderdelen en doet onderzoek naar en ontwikkelt oplossingen op het gebied van composiet (een vezel versterkte hars). In deze minor draait alles om productontwikkeling met composietmaterialen. En niet onbelangrijk: met welke technieken kun je ze verwerken tot een echt product?
- Minor Sustainable Polymers (Engels). Biologisch afbreekbare verpakkingen en frisdankflessen gemaakt uit planten: toekomstmuziek of realiteit? Realiteit! Deze producten zijn zelfs al in de supermarkt te vinden. Ben jij geïnteresseerd in dit soort groene kunststoffen, dan is de minor Sustainable Polymers iets voor jou. Je verdiept je in allerlei duurzame materialen die deel gaan uitmaken van de circulaire economie, waarin fossiele grondstoffen worden uitgebannen en vervangen door hernieuwbare, afbreekbare of recyclebare materialen. 3D-printen met frituurolie, plastic maken uit bacteriën of een bierfust recyclen: je kunt het zo gek niet bedenken of het het kan in deze minor.
In het vierde jaar ga je in het eerste semester aan de slag met een High Tech Systems project waar nieuwe technologie wordt ontwikkeld voor een van de lectoraten en in samenwerking met innovatieve bedrijven.
Naast het project kun je je verder specialiseren door vakken te kiezen die passen bij jouw interesses en ambities. In Emmen beiden we de volgende vakken aan:
- Smart Manufacturing & Robotica
- FEM
- Dynamica 3
- Sterkteleer 3
- Quality Engineering
Het is ook mogelijk om vakken te volgen op de vestiging in Leeuwarden.
Je kunt je opleiding afstemmen op de eigen wensen en interesses omdat er steeds verschillende projecten worden aangeboden waardoor je kunt kiezen voor een project wat bij jou past. Bij de stage en minor kun je kiezen voor een bedrijf of een minor die past jouw wensen en interesses. In het vierde jaar is er de mogelijkheid om vakken te kiezen die het best aansluiten bij jouw ambities
Werktuigbouwkunde bij NHL Stenden Emmen
Alles wat je kunt aanraken is mechanisch. Werktuigbouwkunde, of ook wel mechanical engineering, is het vakgebied wat zich daarmee bezighoudt en is een enorm breed vakgebied. Bij ons leer je in projecten het ontwerpen van producten, machines en apparatuur. De projecten worden ondersteund met vakken en workshops, zodat je de kennis meteen in de praktijk leert toepassen. In de labs en werkplaats werken we dan o.a. met high-end CAD, echte industriële robots, spuitgietmachines, mechatronica en Hightech systems. Door onze nauwe samenwerking met onderzoeksgroepen en het bedrijfsleven, gaan je steeds aan de slag met interessante projecten om je optimaal voor te bereiden op je latere werk.
Het betrokken docententeam in Emmen heeft brede ervaring in het bedrijfsleven en in het onderwijs kan je daardoor helpen met een goede aansluiting vanuit de HAVO, VWO of MBO.
Buitenland
Ben je avontuurlijk? De hogeschool heeft verschillende contacten met andere Europese universiteiten en hogescholen in het kader van Erasmus, het uitwisselingsprogramma van de EU. Bijvoorbeeld in Finland, Frankrijk en Portugal. Daarnaast kan je ook zelf een plan indienen om een deel van je studie in het buitenland te doen, bijvoorbeeld voor stage, een minor of afstuderen.
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
Meer over onze internationale mogelijkheden
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Atelier en kenniscentrum
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!