Doorstromen van mbo naar hbo? NHL Stenden en Firda maken samen snellere trajecten

Afbeelding
ba_opleidingsbeeld_hotel-management_vt_instroom-vwo_leeuwarden.jpg.jpg

Firda en NHL Stenden ontwikkelen samen slimme routes om studenten soepel én snel vanuit het mbo door te laten stromen naar hbo in dezelfde vakrichting. De eerste trajecten lopen al. Deze pilots moeten uitmonden in zogeheten ‘doorstroomlycea’, zoals eerder is afgesproken in het Onderwijsakkoord Fryslân. "Zo leiden we professionals op met veel ervaring in de praktijk én kennis van de theorie", zegt bestuurslid Carlo Segers van Firda.

Toekomstbestendig beroepsonderwijs vraagt om innovatieve routes "waarin elk talent zich optimaal kan ontplooien, nieuwe kennis en vaardigheden kan ontwikkelen en hiermee een bijdrage levert aan de mienskip". Dit is een belangrijke ambitie in het Onderwijsakkoord dat NHL Stenden, Firda, Aeres, Van Hall Larenstein en de Rijksuniversiteit Groningen in 2023 sloten met Leeuwarden en provincie Fryslân. Een snel veranderende arbeidsmarkt vraagt om flexibele leerwegen.

Versneld verder

In diverse opleidingen kunnen mbo’ers van Firda inmiddels al door een gezamenlijk traject versneld verder studeren op NHL Stenden. Zo zitten Firda-studenten van Engineering in Drachten nu in hun vierde en laatste jaar mbo al in het eerste jaar van Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek op NHL Stenden, om hier aan het eind van dit studiejaar met een proeve van bekwaamheid ook alsnog hun mbo-diploma te verdienen.

Voor de studenten levert dat een jaar winst op. En hun overgang is soepel, aldus teamleider Klaas Kort in Drachten. "Hun cijfers waren goed genoeg. Ze zijn goed voorbereid op studievaardigheden en extra inzet op belangrijke vakken als wis- en natuurkunde."

Johan Wind, teamleider bij NHL Stenden, vult aan: "Deze studenten zijn écht enthousiast en hebben het doorzettingsvermogen dat er voor nodig is. Om na vier jaar mbo nog eens vier jaar aan het hbo te studeren, is voor hen te lang. We weten dat sommigen niet hadden doorgeleerd, als dit verkorte traject er niet was geweest. Voor hen is zo’n zevenjaars-route ideaal. En mocht het onverhoopt niet lukken, dan hebben ze nog altijd hun mbo-diploma en staan ze niet met lege handen."

Soepele overgang

Bij de opleiding Laboratorium Techniek van Firda in Leeuwarden kunnen studenten op een vergelijkbare manier - met extra aandacht voor exacte vakken - doorstromen naar een mooi hbo-diploma in hun vakgebied binnen zeven jaar. Zo ontstaan voor jongeren uit vmbo-t eveneens aantrekkelijke alternatieven voor de route via de havo naar het hbo, met veel praktijk in het mbo. 

In de zorg kunnen mbo’ers verpleegkunde van Firda in hun eerste jaar op NHL Stenden meteen hun tweede jaar afronden. "Door nauwe samenwerking met onze hbo-collega’s kunnen we samen zorgen voor een soepele overgang met veel begeleiding", ziet Ida van Marion, directeur van het domein Zorg bij Firda. Dat maakt de kans op succes groot. "En de balans in theorie en praktijk is zo prima, waardoor deze studenten goed voorbereid op de arbeidsmarkt komen."

Op het gebied van Social Work verkennen Firda en NHL Stenden nu wat er mogelijk is met een gezamenlijk traject, waarin studenten uit het mbo door een slimme combinatie binnen een jaar hun Associate degree (Ad) kunnen halen. Hier staat nu twee jaar voor. Ook een veelbelovende ontwikkeling in een belangrijke sector, aldus Van Marion: "Een onsje welzijn scheelt een kilo zorg."

Naar de hotelschool

In de opleiding Manager Ondernemer Horeca (MOH) van Firda werken studenten drie jaar aan hun diploma, waarmee ze door vrijstellingen een half jaar voorsprong krijgen bij Hotel Management School Leeuwarden van NHL Stenden. Als zij in het mbo ook een keuzedeel volgen over de Design Based Education (DBE) die de hogeschool gebruikt, hebben zij voldoende vaardigheden om nóg een half jaar te versnellen in het hbo. En als ze dat willen, kunnen zij hier dan ook binnen een jaar hun Ad afronden. Deze opzet loopt al jaren soepel, merkt teamleider Aafke Bootsma. 

Een van de studenten die heel bewust koos voor een route naar het hbo via Firda, is Anka Boersma (16). Zij zit in het eerste jaar van de variant, waarin ambitieuze MOH-studenten ook in hun drie jaar mbo werken aan havo-certificaten op het VAVO van Firda. "Voor de zomer ben ik cum laude geslaagd op de mavo. Uiteindelijk wil ik graag naar de hotelschool. Om daar te komen, is deze route met extra uitdaging voor mij perfect om zo goed mogelijk door te stromen naar het hbo. Voor denkende doeners is dit ideaal."

In haar oriëntatie om van de mavo uit te komen bij Hotel Management School Leeuwarden, hoorde ze van deze MOH-variant die sterk is gericht op goed doorstromen. "En al snel wist ik het zeker. Ik volg extra vakken op havo-niveau: nu al economie en straks ook wiskunde. Ook kan ik in het tweede jaar kiezen voor het keuzedeel DBE." Carlo Segers: "Zo maken Firda en NHL Stenden samen waar dat we ieder talent alle kansen willen geven om zich maximaal te ontwikkelen."

Sustainable Development Goals

Dit nieuws draagt bij aan...