In zijn positioning paper People, Planet, Polymer. Een wereld te winnen gaat hij het debat aan over de toekomst van plastic. Zijn onderzoek is controversieel en innovatief, en dit is het internationale magazine Polymers niet ontgaan. Uit handen van dit tijdschrift ontving Vincent de prestigieuze Polymers Young Investigator Award voor zijn onderzoek. “Het winnen van deze award zou voor mij nooit mogelijk zijn zonder alle slimme onderzoekers en studenten met wie ik elke dag samenwerk,” zegt Vincent. Hij is blij met de erkenning die deze award met zich meebrengt. “Het is mooi dat we daadwerkelijk impact maken met ons onderzoek naar circulaire alternatieven voor polymeren.”
Vincent Voet ontvangt prestigieuze prijs voor zijn onderzoek naar circulaire kunststoffen
Kun jij je voorstellen dat je ooit in een volledig recyclebare badkuip ligt? Of dat je favoriete kledingstuk gemaakt is van oude, afgedankte stoffen? Het klinkt als toekomstmuziek, maar dankzij het onderzoek van Vincent Voet kan dit maar zo realiteit worden.
Fundamenteel en toegepast onderzoek
De kracht van Vincents onderzoek zit in de combinatie van zowel fundamenteel als praktijkgericht onderzoek. Vincent: “Aan de ene kant ontwikkelen we nieuwe materialen en processen from scratch. Van nieuwe plastics op basis van appelzuur tot het gebruik van enzymen om plastics weer af te breken. En samen met bedrijven passen we onze technologie toe in de praktijk, bijvoorbeeld in membranen om olie en water te scheiden, of in volledig recyclebare badkuipen. De combinatie van fundamenteel en toegepast onderzoek, en het complementaire karakter daarvan, geeft ons de mogelijkheid om unieke concepten te ontwikkelen.”
Polymeerwetenschap vormgeven, herzien en vernieuwen
De Polymers Young Investigator Award wordt sinds 2016 jaarlijks uitgereikt aan jonge wetenschappers die de toekomst van de polymeerwetenschap vormgeven, herzien en vernieuwen. Katja Loos, hoogleraar Polymeerchemie aan de RuG, heeft Vincent genomineerd voor de Polymers Young Investigator Award. Dit deed zij samen met Prof. Robert Liska van TU Wenen. Vincent: “Ik werk al jaren nauw samen met Katja. Samen met onze collega’s hebben we een hybride onderzoeksgroep (HyBRIt red.) opgezet waarin we fundamenteel en praktijkgericht onderzoek naar duurzame kunststoffen combineren.” Prof. Robert Liska is expert op het gebied van fotopolymerisaties, een proces dat vanuit het lectoraat in de praktijk toegepast wordt in bijvoorbeeld de 3D-printers.