Afbeelding
Binnen de onderzoekslijn biopolymeren onderscheiden we drie aandachtsgebieden
- Polymerisatie van biogebaseerde monomeren
Ondanks alle inspanningen om een gesloten kunststofkringloop te bewerkstellingen, zal er ook vraag blijven naar nieuwe grondstoffen. Het is belangrijk dat hierbij geen extra CO2 vrijkomt tijdens productie en gebruik. Daarom wordt onderzoek gedaan naar nieuwe polymeren gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen zoals suikers en plantaardige oliën.
- Bioafbreekbare polymeren
Een duurzaam scenario voor producten aan het einde van hun levensduur is noodzakelijk om ophoping van plastics in het milieu een halt toe te roepen. Voor bepaalde toepassingen is biologische afbreekbaarheid een passend alternatief. Het lectoraat doet onderzoek naar de biologische degradatie van polymeren zoals PHA.
- Ontwikkeling van vitrimeren
Bepaalde kunststoffen zijn intrinsiek niet recyclebaar vanwege de moleculair verknoopte structuur. Om dit op te lossen werkt het lectoraat aan de toepassing van een nieuwe klasse kunststoffen, genaamd vitrimeren. Door gebruik te maken van uitwisselbare (moleculaire) knooppunten, hebben vitrimeren een zelfherstellend vermogen. Dit maakt reparatie en recycling mogelijk, en daarmee vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen.