Met BIOTTEK richten we ons op het ontwikkelen van bio-afbreekbare polyestergaren voor toepassing in de textiel. Bij iedere wasbeurt van kledingstukken komen microplastics vrij. Deze deeltjes zijn vaak zo klein dat ze moeilijk uit het waterleidingsysteem te filtreren zijn. Door het ontwikkelen van bio-afbreekbare polyestergaren, degraderen de vrijgekomen microplastics tijdens het wassen uiteindelijk en wordt de schade voor het milieu tot een minimum beperkt.
De aanleiding voor het project
Het project BIOTTEK borduurt voort op de gezamenlijke ambitie om de polymeerindustrie in de regio aanzienlijk te verduurzamen. Daarnaast richten kennisinstellingen zoals NHL Stenden en de Rijksuniversiteit Groningen, verenigd onder de vlag van Universiteit van het Noorden, zich met hun afdelingen en lectoraten op het onderwerp duurzame kunststoffen. Wanneer deze duurzaamheidsdoelstellingen niet worden gehaald, zal dit alsnog kunnen leiden tot het vertrek van een gehele industrie.
Ook de overheden zien in dat deze belangrijke en noodzakelijke ambitie op relatief korte termijn moet worden verwezenlijkt. De gemeente Emmen zet de komende tijd fors in op het verduurzamen van haar unieke chemische industrie. In het coalitieakkoord wordt het volgende benoemd: ‘We zetten met onze regionale partners in op het realiseren van een circulaire economie. Een economie zonder verspilling van grondstoffen en met maximaal hergebruik (recycling) van grondstoffen."