Een klik hier, een swipe daar – en hop, alles geregeld. Toch? Nou, niet iedereen klikt moeiteloos mee met de digitale samenleving. Van zorg regelen tot meedoen in je buurt: wie niet digitaal vaardig is, mist steeds vaker de aansluiting op hulp, informatie en contact. Met Digitaal Wiis zoeken NHL Stenden en welzijnsorganisatie Yfke in Friesland samen met bewoners naar manieren om iedereen mee te laten doen in de digitale samenleving, op een manier die past bij hún leefwereld.
Wat is de aanleiding
Ongeveer een kwart van de mensen komt niet goed mee met de digitalisering van de samenleving. Dit levert steeds meer problemen op, omdat de wereld digitaler wordt. Zo kan men bijvoorbeeld (bijna) niet meer zonder internetbankieren en om gebruik te maken van overheidsdiensten is vaak een computer of smartphone nodig. Ook wordt er in de gezondheidszorg in toenemende mate gebruik gemaakt van digitale toepassingen, zoals online portalen, voorlichtingsfilmpjes en beeldbellen. Om geen belangrijke informatie te missen en in contact te blijven met anderen is het dus belangrijk om digitaal mee te kunnen doen. Zeker op het platteland waar veel fysieke voorzieningen verdwijnen.
Digitaal Wiis is een project dat deels gefinancierd wordt door het SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Het SIDN vindt dat het internet veilig, betrouwbaar en toegankelijk moet zijn voor iedereen. Het is een onmisbaar middel voor communicatie, ontwikkeling en samenwerking. Het SIDN zet haar onafhankelijke expertise in voor hoogwaardige en innovatieve digitale diensten, zodat mensen en samenlevingen kunnen vertrouwen op de kwaliteit en veiligheid van hun online omgeving. Daarbij staan openheid, privacy en vrijheid op het internet centraal.
Wie is het projectteam?
Het projectteam bestaat uit collega’s van het DG-lab (Digitale Gezondheidsvaardighedenlab; lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn), welzijnsorganisatie Yfke en studenten binnen de Academie Gezondheidszorg en Welzijn en soms daarbuiten. Studenten dragen bij aan het project vanuit hun stage, atelier of afstudeeropdracht, waarbij we in het lab samenwerken als team van onderzoekers en (toekomstige) professionals.
Daarnaast speelt de werkgroep Digitale vaardigheden een belangrijke rol waarin verschillende netwerkpartners samenkomen om knelpunten in de ontwikkeling van digitale vaardigheden bij burgers in Friesland te identificeren en aan te pakken. De werkgroep fungeert voor Digitaal Wiis als belangrijk klankbord en samenwerkingspartner.
Hoe pakt het projectteam dat aan?
Door het gesprek aan te gaan met bewoners en organisaties, brengen we wensen, behoeften, knelpunten en kansen in kaart. We zijn nieuwsgierig naar wat er speelt in de dorpen en wijken, en op welke manier digitale vaardigheden daarin een rol spelen. We willen dat Digitaal Wiis plannen oplevert die ervoor zorgen dat iedereen digitaal kan meekomen in de dorpen. Daarvoor hebben we een werkwijze bedacht, die erop gericht is om met alle betrokken partijen ideeën te bedenken, plannen te maken en deze uit te voeren.
Het project Digitaal Wiis bestaat uit vier fasen: een verkenningsfase waarin we in gesprek gaan met bewoners en organisaties om wensen, behoeften en knelpunten rondom digitale vaardigheden in kaart te brengen; een co-creatiefase samen met lokale partijen om ideeën en plannen te ontwikkelen die passen bij de leefwereld van de gemeenschap; een uitvoeringsfase waarin we deze plannen tot leven brengen met hulp van vrijwilligers en professionals; en tot slot evalueren we in de doorontwikkelfase de resultaten en verbeteren we de aanpak, met als doel een overdraagbare werkwijze voor andere regio’s.
Wat zijn de voornaamste (of voorlopige) resultaten?
We zijn gestart met de eerste fase in het project. Hierbij komen we achter wensen, behoeften en knelpunten die spelen in een lokale gemeenschap. Hierbij maken we onder andere gebruik van een door DG-lab studenten ontwikkelde gespreksmethode: Digitklets. Dit levert waardevolle inzichten op voor de volgende fase van het project en de ontwikkeling van de gespreksmethode/werkwijze in de co-creatie fase.
Projectpartners
Werkgroep Digitale vaardigheden, met afgevaardigden van het Kennislab Noordoost Friesland, ZuidOostZorg, Stjoer, BijFinster en Kabelnoord
Ook interessant
De samenleving digitaliseert in rap tempo: we beeldbellen met de dokter, vragen medische gegevens op via een online portaal en bestellen onze medicijnen op een website. Handig toch? Ja, voor veel mensen wel. Maar er is ook een grote groep die niet meekomt in al dit digitale geweld, zij hebben onvoldoende digitale gezondheidsvaardigheden.
In het Digitale Gezondheidsvaardighedenlab werken studenten en (vrijwilligers)organisaties samen aan het bevorderen van digitale gezondheidsvaardigheden, onder meer door actieonderzoek en ontwerpgericht onderzoek.
Partnerorganisaties


