
De gezondheidszorg komt meer onder druk te staan wat de instroom van nieuwe en goed toegeruste verpleegkundigen bemoeilijkt. Om dit te kunnen tackelen wordt digitaal simulatie onderwijs ingezet waarbij studenten realistische verpleegkundige beroepssituaties oefenen en ervaren ze hoe het is om bepaalde aandoeningen te hebben. Daardoor gaan studenten beter voorbereid op stages, kunnen ze [onbeperkt] real-life situaties oefenen in een veilige setting en fouten maken zonder dat het gevolgen heeft voor de patiënt.
Wat is de aanleiding voor het project?
De uitstroom van pas afgestudeerde verpleegkundigen is hoog door de werkdruk en de negatieve sfeer die daarmee gepaard gaat. Dit werkt door naar het onderwijs: er is een tekort aan stagebegeleiders en stageplaatsen, wat de instroom van nieuwe en goed toegeruste verpleegkundigen bemoeilijkt.
In 2021 zijn daarom gesprekken gevoerd met bijna alle Friese zorginstellingen om te achterhalen wat studenten nodig hebben om toekomstbestendig opgeleid te worden. Daaruit kwam naar voren dat studenten: onvoldoende beeld hebben van de daadwerkelijke professionele context, onvoldoende beeld hebben van de doelgroep, moeite hebben met communicatieve vaardigheden en onvoldoende voorbereid zijn op acute situaties en dan niet weten hoe te handelen ondanks dat ze dit binnen de schoolsetting wel hebben geleerd. Op basis van de behoefte vanuit het werkveld zijn er een aantal digitale simulaties aangekocht. Deze zijn eerst op kleine schaal getest met docenten en hbo-v studenten evenals met diverse praktijkinstellingen.