Ad IT Service Management

Ad IT Service Management, Associate degree, voltijd

Ben jij geïnteresseerd in ICT en wil je leren hoe jij de schakel kunt worden tussen ICT-specialisten en klanten en gebruikers? Zou jij graag verder leren, maar zie je 4 jaar studeren niet zitten? Dan is de associate degree IT Service Management iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • 2-jarig studieprogramma

 • Toch verder studeren? Haal in 2 jaar het HBO ICT-diploma

 • Studeer in een bruisende stad met betaalbare kamers. 

Wat staat je te wachten?

Bij IT Service Management leer je met een bedrijfskundige blik te kijken naar het functioneren van ICT-processen. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat de kosten van informatiesystemen de pan uit rijzen en hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers op tijd de juiste informatie krijgen?  

Jij bent ook de schakel tussen de ICT-specialisten en de gebruikersafdeling. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat alle werknemers in een bedrijf met digitale systemen om kunnen gaan. Een technisch verhaal weet jij begrijpelijk te vertalen naar klanten en gebruikers. Vragen kun je snel beantwoorden.  

Associate degree

Een Associate degree (Ad) is een tweejarig programma. Het niveau ligt tussen een mbo 4- en een hbo-bacheloropleiding.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden?

Met een associate degree IT Service Management op zak ben je welkom bij veel verschillende organisaties. Denk bijvoorbeeld aan banken, verzekeraars, zorginstellingen, uitzendbureaus en gemeenten. Daar kun je onder meer aan de slag als functioneel beheerder, service manager, beheerder informatiebeveiliging of release manager, allround ICT-er.

ad_it_service_management_sfeer

Toelatingseisen Ad IT Service Management

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor de opleiding IT Service Management Associate degree heb je één van de volgende diploma’s en profielen nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

foto placeholder

“Met een Ad-diploma heb ik een breder en beter toekomstperspectief.”

Doorstuderen? Doe een versnelde bachelor!

Wil je na het behalen van je associate degree nog doorstuderen? Dat kan! Je kunt dan in twee jaar de bacheloropleiding HBO-ICT afronden.Dat is normaal een 4-jarige studie, maar jij kunt in 2 jaar je diploma halen.

Stage lopen vanaf jaar 2

In het tweede jaar loop je een half jaar stage en rond je de studie af. De opleiding heeft een uitgebreid netwerk van bedrijven en overheidsinstellingen waar je stage kunt lopen. Je mag ook zelf op zoek gaan naar een interessante organisatie.

Studieopbouw Ad IT Service Management

Bij IT Service Management leer je met een bedrijfskundige blik te kijken naar het functioneren van ICT-processen. Jij kijkt hoe je de ICT-dienstverlening kunt managen en hierdoor de klantvriendelijkheid van een bedrijf kunt verbeteren of de productie kunt verhogen.

Jaar 1

In het eerste jaar staat oriëntatie op het werkveld centraal en krijg je inzicht in je latere beroep. Je werkt samen met je medestudenten aan praktijkopdrachten: zo ga je zelf een game programmeren en bouw je een website met behulp van de nieuwste technieken.

In het tweede jaar werk je verder aan je vakkennis en je skills en aan je professionele houding als ICT-adviseur. Klantgerichtheid, face-to-face contact, samenwerken en overtuigingskracht leer je tijdens de projecten en vooral tijdens je stage. Want de focus ligt niet alleen op ICT, maar ook op de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Die vaardigheden leer je vooral in de praktijk.  

 

Je begint met een project van een half jaar waarin je een externe opdrachtgever helpt met zijn IT-dienstverlening.

In de afstudeerfase geef je een IT-advies en ontwikkel je beroepsproducten voor een bedrijf. Hiermee toon je aan dat je op hbo-niveau denkt en werkt. Op deze manier geef je natuurlijk ook je visitekaartje af: jouw idee, jouw product, jouw toekomst!

Werken aan uitdagende praktijkprojecten

Tijdens de Ad IT Service Management werk je praktijkgericht en doe je veel praktijkopdrachten, bijvoorbeeld:

Application Design

Dienstverlening aan de klant wordt steeds belangrijker. Zo’n tien jaar geleden besteedden mensen bijna al hun geld aan producten, zoals een fiets of horloge. Tegenwoordig zijn het meer diensten die verkocht worden: telefoonabonnementen, muziek en games. Tijdens dit project analyseer je een proces en kom je met suggesties om deze te verbeteren.

IT service management management game

Managementgame

Waar halen managers hun informatie vandaan? Hoe komen beslissingen tot stand? Via een managementgame ga je een bedrijf runnen. De uitdaging is om het beter te doen dan de concurrentie.

Brandstof voor beslissers

Je gaat onderzoeken aan welke voorwaarden een fabriek moet voldoen. Hoe is het met de concurrentie? Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in de branche? En wat wil de consument aan een nieuw product uitgeven? Je bedenkt een nieuwe strategie voor de toekomst van het bedrijf.

Information Management

Overal wordt tegenwoordig gebruikgemaakt van informatiesystemen. In organisaties wil men processen en systemen beter op elkaar aan laten sluiten. Oplossingen kunnen worden gezocht in vakken zoals informatiemanagement, IT-servicemanagement, BiSL (Business Information Services Library) en ERP (Enterprise Resource Planning).

IT Risk & Security

Kennis en informatie is een groot kapitaal voor bedrijven. Deze kennis en informatie zit voor een groot deel opgeslagen in computersystemen. Raakt een bedrijf deze gegevens kwijt – door bijvoorbeeld een brand of een aanval van hackers – dan ontstaat er een groot probleem. Tijdens dit project leer je welke risico’s er zijn, hoe ze onderkend kunnen worden en welke beveiligingsmaatregelen je kunt nemen om een bedrijf zo goed mogelijk te beschermen.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Ad IT Service Management het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.