Ad IT Service Management

Ad IT Service Management, Associate degree, voltijd

Bedrijven worden steeds afhankelijker van ICT. De klant staat voorop en is kritisch over gebruikersvriendelijkheid en snelheid of heeft nieuwe wensen zoals cloud computing of uitbreiding naar mobiele functies. Hoe voldoe je aan de verwachtingen van de klant tegen een betaalbare prijs en goede kwaliteit? Daar komt IT Service Management bij kijken. Wil jij graag verder leren, maar zie je vier jaar studeren niet zitten? Dan is de tweejarige associate degree IT Service Management iets voor jou.

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • 2-jarig studieprogramma

 • Toch verder studeren? Haal in 2 jaar het HBO ICT-diploma

 • Studeer in een bruisende stad met betaalbare kamers. 

Wat staat je te wachten?

IT Service Management is simpel gezegd het managen van de ICT-dienstverlening. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat de kosten van informatiesystemen de pan uitrijzen of hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers op tijd de juiste informatie krijgen? Bij IT Service Management leer je met een bedrijfskundige blik te kijken naar het functioneren van ICT-processen. Jij kijkt hoe je de ICT-dienstverlening kunt managen en hierdoor de klantvriendelijkheid van een bedrijf kunt verbeteren of de productie kunt verhogen. Je bent de schakel, de link, tussen de ICT specialisten en de gebruikersafdeling.

Analyseren, adviseren, implementeren en beheren: je houdt je overal mee bezig. Van de ICT-infrastructuur tot de software-functionaliteiten, maar altijd vanuit bedrijfskundig oogpunt. Dus met het doel om informatie beter te stroomlijnen. Informatietechnologie is niet voor iedereen even simpel. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat alle werknemers in een bedrijf met digitale systemen om kunnen gaan. Jij weet een technisch verhaal begrijpelijk te vertalen naar klanten en gebruikers.

Associate degree

Na afronding van het Ad-programma mag je associate degree achter je naam plaatsen. Een graad waar je ook internationaal mee voor de dag kunt komen.

Doorstuderen?

Wil je na het behalen van je associate degree nog doorstuderen? Dat kan! Je kunt dan in twee jaar de bacheloropleiding HBO-ICT afronden.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden?

Met een associate degree IT Service Management op zak ben je welkom bij veel verschillende organisaties. Denk bijvoorbeeld aan banken, verzekeraars, zorginstellingen, uitzendbureaus en gemeenten. Daar kun je onder meer aan de slag als functioneel beheerder, service manager, beheerder informatiebeveiliging of release manager, allround ICT-er.

Mogelijke beroepen

 • Tester 
 • ICT-specialist
 • Applicatiebeheerder
 • Functioneel beheerder
 • Incidentmanager / problemmanager
 • Beheerder informatiebeveiliging
 • Configurationmanager
ad_it_service_management_sfeer

Toelatingseisen Ad IT Service Management

Voor de opleiding IT Service Management Associate degree heb je één van de volgende diploma’s en profielen nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

laura poortenaar

“Ik weet nu hoe ik goed voorbereid naar een bedrijf ga, en daardoor voel ik me zelfverzekerder”

Doorstuderen? Doe een versnelde bachelor!

Wil je na het behalen van je associate degree nog doorstuderen? Dat kan! Je kunt dan in twee jaar de bacheloropleiding HBO-ICT afronden.Dat is normaal een 4-jarige studie, maar jij kunt in 2 jaar je diploma halen.

Stage lopen vanaf jaar 2

In het tweede jaar loop je een half jaar stage en rond je de studie af. De opleiding heeft een uitgebreid netwerk van bedrijven en overheidsinstellingen waar je stage kunt lopen. Je mag ook zelf op zoek gaan naar een interessante organisatie.

Studieopbouw Ad IT Service Management

Bij IT Service Management leer je met een bedrijfskundige blik te kijken naar het functioneren van ICT-processen. Jij kijkt hoe je de ICT-dienstverlening kunt managen en hierdoor de klantvriendelijkheid van een bedrijf kunt verbeteren of de productie kunt verhogen.

Jaar 1

In het eerste jaar staat oriëntatie op het werkveld centraal en krijg je inzicht in je latere beroep. Je werkt samen met je medestudenten aan praktijkopdrachten en krijgt ondersteunende vakken als organisatie en management, maar ook professionele en ICT-vaardigheden zijn belangrijke aandachtspunten.

In het tweede jaar werk je verder aan je vakkennis en aan je professionele houding als ICT-adviseur. Klantgerichtheid, face- to-face contact, samenwerken en overtuigingskracht leer je bijvoorbeeld ook tijdens de projecten. Want de focus ligt niet alleen op ICT, maar ook op de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Die vaardigheden leer je vooral in de praktijk en tijdens je stage. Vandaar dat we intensief samenwerken met veel organisaties uit de beroepspraktijk.

Je doet een opdracht voor een klant met je projectgroep. Je doorloopt de gehele ontwikkelingscyclus; van het vaststellen van de behoefte en wensen van de opdrachtgever of het maken van software, tot aan de implementatie van de toepassing. Je adviseert het bedrijf op welke manier de invoering soepel kan plaatsvinden en houdt daarbij rekening met de verschillende stakeholders.

In de afstudeerfase geef je een IT-advies en ontwikkel je beroepsproducten voor een bedrijf. Hiermee toon je aan dat je op hbo-niveau denkt en werkt. Op deze manier geef je natuurlijk ook je visitekaartje af: jouw idee, jouw product, jouw toekomst!

De opleiding heeft een uitgebreid netwerk van bedrijven en overheidsinstellingen waar je stage kunt lopen. Je mag ook zelf op zoek gaan naar een interessante organisatie.

Mogelijke stageplaatsen

 • Banken
 • Verzekeraars
 • Ziekenhuizen en zorginstellingen
 • Uitzendbureaus
 • Gemeentes
 • Productiebedrijven

Werken aan uitdagende praktijkprojecten

Tijdens de Ad IT Service Management werk je praktijkgericht en doe je veel praktijkopdrachten, bijvoorbeeld:

Application Design

Dienstverlening aan de klant wordt steeds belangrijker. Zo’n tien jaar geleden besteedden mensen bijna al hun geld aan producten, zoals een fiets of horloge. Tegenwoordig zijn het meer diensten die verkocht worden: telefoonabonnementen, muziek en games. Tijdens dit project analyseer je een proces en kom je met suggesties om deze te verbeteren.

IT service management management game

Managementgame

Waar halen managers hun informatie vandaan? Hoe komen beslissingen tot stand? Via een managementgame ga je een bedrijf runnen. De uitdaging is om het beter te doen dan de concurrentie.

Brandstof voor beslissers

Je gaat onderzoeken aan welke voorwaarden een fabriek moet voldoen. Hoe is het met de concurrentie? Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in de branche? En wat wil de consument aan een nieuw product uitgeven? Je bedenkt een nieuwe strategie voor de toekomst van het bedrijf.

Information Management

Overal wordt tegenwoordig gebruikgemaakt van informatiesystemen. In organisaties wil men processen en systemen beter op elkaar aan laten sluiten. Oplossingen kunnen worden gezocht in vakken zoals informatiemanagement, IT-servicemanagement, BiSL (Business Information Services Library) en ERP (Enterprise Resource Planning).

IT Risk & Security

Kennis en informatie is een groot kapitaal voor bedrijven. Deze kennis en informatie zit voor een groot deel opgeslagen in computersystemen. Raakt een bedrijf deze gegevens kwijt – door bijvoorbeeld een brand of een aanval van hackers – dan ontstaat er een groot probleem. Tijdens dit project leer je welke risico’s er zijn, hoe ze onderkend kunnen worden en welke beveiligingsmaatregelen je kunt nemen om een bedrijf zo goed mogelijk te beschermen.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Ad IT Service Management het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.