Studieopbouw Leraar Geschiedenis

Hieronder vind je een uitleg over de opbouw en de mogelijkheden van de bachelor opleiding Leraar Geschiedenis

Afbeelding
sfeer

Hbo Leraar Geschiedenis per jaar uitgelegd

Tijdens de bacheloropleiding Leraar Geschiedenis staat de praktijk centraal. Samen met studenten van andere lerarenopleidingen ga je bijvoorbeeld bezig met een onderwijsproject voor leerlingen uit de onderbouw. Je leert vergaderen met je projectgroep, samenwerken en plannen. Ook begeleid je leerlingen van scholengemeenschap Piter Jelles die een presentatie moeten geven over een bepaald onderwerp.

Deze thema’s komen aan bod:

  • Oudheid en het atelier Antieke Helden
  • Middeleeuwen en het atelier Kruistochten
  • Nieuwe Geschiedenis en het atelier de Opstand
  • Nieuwste Geschiedenis 1 en atelier van Pauper tot Burger
  • Staatsinrichting en burgerschap
  • Religie en beeldvorming
  • Twintigste eeuw
  • Atelier Vakdidactiek
  • Atelier Pedagogiek
  • Nationalisme
  • Wereldgeschiedenis
  • Historisch Meesterwerk
  • Sociaal-economische geschiedenis
  • Atelier vakdidactiek
  • Atelier pedagogiek

Wil je een dagje meelopen?

Wil je weten of  deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot  juni

Aanmelden meeloopdag

 

Het onderwijsconcept van de opleiding Leraar Geschiedenis

Elke hogeschool heeft een eigen onderwijsconcept. Je zou kunnen zeggen dat het de manier is waarop er lesgegeven wordt. Dat verschilt per hogeschool. NHL Stenden heeft Design Based Education (DBE) als onderwijsconcept.

Studeren doe je bij NHL Stenden niet alleen in de schoolbanken. Sterker nog; we stimuleren je juist om te ontdekken wat er in de praktijk gebeurt. Jij gaat aan de slag met actuele vraagstukken uit het werkveld. Daarbij werk je intensief samen met medestudenten én met organisaties en bedrijven.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!

Lees meer over X-Honours

Stage lopen vanaf jaar 1

Leraar worden leer je het beste in de praktijk. In het eerste jaar maak je daarom meteen al kennis met het werk op een school, zodat je een goed idee krijgt van het beroep van docent. Vanaf het tweede jaar ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je voert allerlei taken van een leraar uit: huiswerk bespreken, een proefwerk maken en beoordelen, lesgeven en verschillende werkvormen toepassen. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Dan komen ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Waar kun je stage lopen?

Je kunt stage lopen op het havo/vwo en vmbo/mbo.

Met één been in de praktijk

Tijdens de bacheloropleiding Leraar Geschiedenis staat de praktijk centraal. Je werkt aan verschillende praktijkprojecten zoals:

Onderwijs ontwerpen

Je werkt samen met studenten van andere lerarenopleidingen aan het maken van een onderwijsproject voor leerlingen uit de onderbouw. Je leert vergaderen met je projectgroep, samenwerken en plannen. Het product dat je hebt gemaakt, wordt voorgelegd aan leer

Piter Jelles

Je gaat naar Piter Jelles om leerlingen op deze school te begeleiden. De leerlingen hebben de opdracht om zich te verdiepen in een bepaald onderwerp en hierover een presentatie te geven of een eindproduct te maken.

Projecten

Als onderwijsprofessional ben je continue bezig met ontwikkelingen en innovatie in het onderwijs. Daarom werk je bij onze onderwijsopleidingen vaak in een team aan realistische praktijkopdrachten.

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.