Maritiem Officier
Maritiem Instituut Willem Barentsz

Studieopbouw Maritiem Officier

Tijdens je studie Maritiem Officier leer je maritieme vaardigheden, zoals: hoe zet je een koers uit? Of hoe zorg je dat de hele technische installatie op het schip blijft draaien? Na je stage in het derde jaar kies je voor één afstudeerrichting: wachtstuurman (Nautical Officer) of scheepswerktuigkundige (Marine Engineer Officer).

Wachtstuurman (Nautical Officer)

Een stuurman zorgt voor de navigatie, de communicatie en de belading van het schip. Hij zorgt ervoor dat het schip veilig op de plaats van bestemming komt.

Scheepswerktuigkundige (Marine Engineer Officer)

Een scheepswerktuigkundige is de technisch officier aan boord van schepen en is verantwoordelijk voor (een deel van) de machinekamer, controle, onderhoud en reparatie van motoren. Kortom: voor de elektrische en technische installaties aan boord van een schip.

Afbeelding
sfeer-ba-maritiem-officier-vt-ter (1).jpg

Hbo Maritiem Officier per jaar uitgelegd

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Het onderwijsconcept van de opleiding Maritem Officier

Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 3!

In zowel het derde als vierde jaar van je opleiding vaar je zo’n 150 tot 180 dagen: vijf maanden op een zeeschip! Tijdens je stage draai je volledig mee op de brug, aan dek en in de machinekamer. Je bent betrokken bij navigatie, voortstuwing, ladingbehandeling en het onderhoud van het schip. Naast de praktische werkzaamheden werk je ook aan je stageopdracht. Je kunt stagelopen op een passagiersschip of een koopvaardijschip, maar bijvoorbeeld ook op een sleepboot, een cruiseschip of een offshoreschip. Je solliciteert zelf bij bedrijven voor een stageplek, maar het MIWB kan daarbij ondersteunen. We hebben namelijk goede contacten met het bedrijfsleven. Ieder jaar organiseren we een ‘bedrijvendag’ op school waar veel stagebedrijven aanwezig zijn. Hier kun je alvast informeren naar de mogelijkheden en kijken welke bedrijven je aanspreken.

Internationale ervaring

Veel stages vinden plaats in het buitenland. Je krijgt de kans om landen en steden te zien waar anderen alleen van kunnen dromen. Hong Kong, New York, San Francisco, Singapore, Sydney, Mexico en Dubai: een stage in het buitenland is een ervaring om nooit te vergeten! Je kunt er ook voor kiezen om een minor in het buitenland te volgen.

Afbeelding
ervaringsverhaal-sanne-zwaan.jpg

Stage-ervaring

Onze alumnus Sanne Zwaan onderzocht tijdens zijn stage bij het bedrijf eConowind de werking van een apparaat dat schepen brandstof laat besparen. Hij leverde hiermee een bijdrage aan innovatie en duurzaamheid in de praktijk. Inmiddels is Sanne afgestudeerd en werkt hij bij eConowind.

Met één been in de praktijk

Tijdens de opleiding Maritiem Officier staat de praktijk centraal. Daarom doe je verschillende trainingen en praktijkprojecten en werk je in een modern simulatorcentrum.

Basic Training

Voordat je op stage gaat krijg je een verplichte training over veiligheid aan boord van een schip, waardoor je je bewust bent van het belang van veiligheid.

MARCOM-B

Je haalt je MARCOM-B certificaat. Communicatie met de wal via de satelliet is niet alleen belangrijk voor communicatie voor het bedrijf en privé, maar ook voor de veiligheid van het schip en opvarenden.

Advanced Fire Fighting

Naast de Basic Training krijgt je een Medical First Aid training en de brandpreventietraining Advanced Fire Fighting.

Hypermodern simulatorcentrum

Het simulatorcentrum van het MIWB heeft de meest moderne simulatoren waarmee een volledig schip nagebootst kan worden. Alle zeevaartscholen in Nederland maken er gebruik van.

Brugsimulatoren

Op een brugsimulator leer je echt varen. Je hoort het geluid van machines en je kijkt uit op een levensechte haven ergens op de wereld. Het is jouw taak om het schip veilig de haven binnen te loodsen. Je oefent dit met medestudenten. Iedereen heeft een aparte taak. Goede communicatie en samenwerking is hierin heel belangrijk. Ondertussen kan de docent het je knap lastig maken. Bijvoorbeeld omdat hij de mistknop omdraait waardoor je niks meer ziet. Of er verschijnt opeens een onbekend object aan de horizon… Een betere voorbereiding op de praktijk kun je niet krijgen! 

Machinekamersimulator en ladingbehandeling

Op de machinekamersimulator leer je hoe je de machines moet controleren en onderhouden, zoals de motoren van een schip. Het is belangrijk om het schip zo kostenefficiënt mogelijk te laten varen. Bij ladingbehandeling leer je bijvoorbeeld hoe je olie moet laden zonder dat het schip breekt en hoe je kunt voorkomen dat er aan boord van een tanker explosies plaatsvinden. Het milieu speelt hierbij een belangrijke rol.

Maritiem Instituut Willem Barentsz

Deze opleiding is onderdeel van Maritiem Instituut Willem Barentsz.

Afbeelding
Logo MIWB

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!