
Serious Game als bruikbare onderwijsvorm voor (toekomstig) professionals
In het project zijn een aantal gebruiksklare onderwijsvormen ontwikkeld, zoals een serious game, werkkaarten, kennisclips en een implementatieroadmap. Zo heeft het lectoraat Design Driven Innovation (Serious Gaming) van lector Derek Kuipers een Serious Gaming Intervention opgeleverd waarvan de te spelen simulatie ontwikkeld is door het lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn van lector Job van 't Veer. Door het spelen van de serious game en het gebruiken van de diverse onderwijsmaterialen leren (toekomstig) professionals vaardigheden aan als meervoudig alliëren, positioneren en engageren. En leren ze door bewustwording en reflectie waarom ze bepaalde keuzes maken. Hiermee doen toekomstige professionals de juiste kennis en vaardigheden op om later cliënten goed te kunnen ondersteunen. De Serious Gaming Intervention en andere tools zijn door het lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn, in co-creatie met docenten, geïmplementeerd in het onderwijs.
“De ontwikkelde serious game stelt spelers in staat om op unieke wijze te ervaren hoe moeilijk het is om te navigeren tussen de belangen van alle betrokken partijen rondom een kind. Bij gebrek aan echte context biedt de serious game de uitkomst om de benodigde competenties aan te leren.”
- Derek Kuipers, lector Design Driven Innovation
Vruchtbare samenwerking sleutel tot succes
Het project heeft de prijs te danken aan de succesvolle onderzoeksaanpak en waardevolle samenwerkingen. Zo is samengewerkt met jongeren, ouders/verzorgers, studenten, docenten, praktijkprofessionals en onderzoekers om ervoor te zorgen dat de juiste kennis werd vertaald naar de juiste onderwijsvormen. In dit project hebben Hogeschool Windesheim, NHL Stenden Hogeschool, Fontys Hogeschool, Hogeschool Arnhem Nijmegen, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Nederlands Jeugdinstituut en Stichting Alexander samengewerkt.
"Zoveel diverse betrokkenen: daaruit is de kracht van dit project gebleken. Het geeft je als docent vertrouwen dat je in je onderwijs gebruik kunt maken van een digitale tool waar ouders, jeugdigen, studenten, docenten en onderzoekers in het ontwerpen actief aan bijgedragen hebben."
-Janneke Metselaar, lector Zorg voor Jeugd
Het vertalen van kennis naar praktijk
Het project laat niet alleen het belang zien van het vertalen van actuele kennis naar het hoger onderwijs, maar ook hoe je dat kunt aanpakken. Door het gebruik van diverse onderzoeksmethoden, zoals design-thinking, een scoping review en de Delphi-methode én een sterke samenwerking tussen de verscheidene instellingen zijn er handvatten geleverd voor (toekomstig) professionals met impact op hun dagelijkse werkpraktijk.
Bekijk hieronder de video over het project: