Het project ‘Ervaringskennis delen, Persoonsgericht doen’ doet ontwerpgericht en waarderend onderzoek naar het ontwerpen van een hulpmiddel voor en het ondersteunen van een lerende cultuur waarin ervaringskennis van zorgontvangers, hun naasten en zorgprofessionals in hun samenwerking wordt gebruikt en gedeeld om optimaal persoonsgerichte zorg te verlenen.
Wat is de aanleiding
Het project is een vervolg op het project ‘Succesverhalen van opmerkzaamheid in persoonsgerichte Zorg’ dat in 2022 plaatsvond. Uit dit onderzoek bleek hoe opmerkzaamheid op basis van ervaringskennis van zorgverleners tot persoonsgerichte zorg kan leiden. Echter het overdraagbaar maken van ervaringskennis vraagt ondersteuning en bewustwording. Dit roept de vraag op hoe ervaringskennis van alle betrokkenen in de samenwerking tussen zorgverleners, zorgontvangers en hun naasten (de ‘driehoek’) wordt gebruikt en te versterken is. Daarbij is de gedachte dat zulke samenwerking en vergroting van familieparticipatie nodig is in de transitie naar toekomstbestendige zorg voor ouderen.
Projectaanpak
In dit project bestaat de innovatie uit concreet gebruik en het delen van ervaringskennis van zorgontvangers, hun naasten en zorgprofessionals in hun samenwerking. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het hulpmiddel ’Doe & Deel’, een prototype uit het project Succesverhalen van Opmerkzaamheid, op specifieke momenten van afstemming en overdracht in de dagelijkse zorgpraktijk. Er wordt onderzocht hoe dit hulpmiddel meerwaarde en uitgebreid kan worden voor gebruik in de ‘driehoek’. Er zijn op een afdeling voor mensen met dementie en een afdeling voor mensen met somatische klachten in een zorgorganisatie voor ouderen, leernetwerkbijeenkomsten gehouden en data verzameld over goede voorbeelden in de samenwerking via observaties, ‘think aloud’ interviews en focusgroep-gesprekken. Het ontwikkelde hulpmiddel is in de slotfase van het project voorgelegd aan twee andere zorgorganisaties en aan de gebruikers tijdens een slotsymposium.
Opbrengsten en Resultaten
Er zijn op basis van deze voorbeelden in een aantal slagen het hulpmiddel: de ‘Doe & Deel Kalender en Kaartspel’, inclusief 8 uitgewerkte voorbeelden, ontwikkeld en uitgeprobeerd. De verschillende versies van het hulpmiddel werden op de projectafdelingen getest. Uit de resultaten blijkt dat er goede voorbeelden zijn waarin opmerkzaamheid vanuit ervaringskennis wordt uitgewisseld, echter dat er ook voorbeelden zijn waarin kansen om ervaringskennis in te zetten blijven liggen. Zorgverleners kunnen zich meer bewust zijn van wat zij al inzetten aan ervaringskennis. De urgentie om in de driehoek sterker in te zetten op familieparticipatie wordt soms minder gevoeld. Hierin lijken tijds- en werkdruk en de bestaande werkcultuur, waarin vooral taakgerichte aandacht voor somatische zorg, een rol te spelen. Het teruggeven van de goede en kansrijke voorbeelden werkt helpend waardoor het hulpmiddel goed ontwikkeld kon worden. Daarnaast lijkt het voeren van een dialoog over het prioriteren van zorg in plaats van standaard uitvoer van taken van belang. Het project werd mede gefinancierd als initiatief door AGIS Innovatiefonds.
Projectpartners
Er is in dit project samenwerking gezocht met:

Eindrappot Ervaringskennis delen, Persoonsgericht doen