Afbeelding
Leiderschap & Identiteit in het verpleegkundig domein

Verpleegkundig Leiderschap & Onderzoek voor Goede Zorg

De gezondheidszorg verandert voortdurend. Nieuwe inzichten, onderzoeksresultaten en maatschappelijke ontwikkelingen beïnvloeden de manier van werken in de zorg. De verpleegkundige beroepsgroep is daarom steeds in beweging. Tegelijkertijd staat goede zorg aan kwetsbare mensen altijd voorop. Zorgvragers zijn gebaat bij professionals die met hen meedenken op basis van deskundigheid, kennis en ervaring. Professionals die in het dagelijkse handelen leiderschap tonen en weten wie ze zijn en waarvoor ze staan. Die maken het verschil. Hoe dat leiderschap er in verschillende zorgsituaties uitziet, is niet altijd duidelijk. Ook is er in het domein verwarring over de verschillende beroepen en functies. Het lectoraat onderzoekt daarom wat verpleegkundig leiderschap betekent, hoe de beroepsgroep leiderschap kan ontwikkelen en hoe het professionele beeld versterkt kan worden in het voordeel van goede zorg.

Het verpleegkundig vakgebied is zoveel meer dan het beeld dat over het beroep bestaat.

Team

Wie zijn wij?

Het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap & Onderzoek voor Goede Zorg wordt mede gefinancierd door het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Het MCL is onze directe partner in het werkveld. Daarnaast werken we samen met andere lectoraten, verschillende opleidingen en regionale zorgaanbieders in het Noorden van Nederland.

Het lectoraat bestaat uit een multidisciplinair team en staat onder leiding van dr. Margreet van der Cingel. Margreet van der Cingel is verpleegkundige en gepromoveerd verplegingswetenschapper. Ze werkte in diverse ziekenhuizen én als docent-onderzoeker.

Teamleden

Publicaties

Lectoraatsactiviteiten

Afbeelding
lvlovgz

In dit filmpje kun je zien hoe verpleegkundig leiderschap bij verpleegkundigen van verschillende opleidingsniveaus er in de dagelijkse praktijk uit kan zien:

Verpleegkundig leiderschap met muziek

Ook nieuwsgierig: bekijk dit filmpje waarin patiëntvertegenwoordiger Anjo Geluk, Dirigent Arnaud Oosterbaan en lector Margreet van der Cingel vertellen wat dit inhoudt.

Contact

Heb je een vraag? Neem contact met ons op:

Lector Margreet van der Cingel
06 283 142 46
margreet.van.der.cingel@nhlstenden.com

Secretariaat

Margriet Dijkstra
06 283 170 08
margriet.dijkstra@nhlstenden.com
vlogz@nhlstenden.com

Sustainable Development Goals

Dit lectoraat draagt bij aan...