

PPS Groene Transitie
PPS Groene Transitie is een samenwerking tussen vijf al goed lopende publiek-private samenwerkingen (bedrijfsleven, onderwijs en overheid) in Noord-Nederland. Het gaat hierbij om PPS'en in de sectoren water, chemie en food.

We zoeken de samenwerking op, omdat de uitdagingen waar de sectoren, water, chemie en food mee te maken hebben overlappende maatschappelijke uitdagingen kennen op het gebied van klimaatverandering, milieuverontreiniging en energietransitie.
Een greep uit de uitdagingen die we het hoofd moeten bieden:
- Noodzaak om 'anders' te produceren. Denk alleen al aan strengere eisen, wereldwijde klimaatproblematiek, milieuvervuiling.
- Economische en demografische ontwikkelingen. Steeds minder geschoolde vakmensen die werkzaam blijven in de regio, vergrijzing en invloeden van buitenaf op bijvoorbeeld de gezondheid van onze mensen. Denk aan toenemende bekendheid rondom de gevaren van microplastics op ons en onze omgeving, niet afbreekbaar zwerfvuil in het milieu en de beschikbaarheid van gezond drinkwater die steeds meer onder druk komt te staan.
- Snelle ontwikkelingen op het gebied van technologie. Denk aan robotisering, automatisering, virtual reality en de ontwikkelingen rondom AI.
Om met deze, en vele andere uitdagingen, te dealen, slaan onderwijs, bedrijfsleven en overheden uit Noord-Nederland de handen ineen. We starten initiatieven, projecten en werkgroepen om bijvoorbeeld onderwijs te ontwikkelen om mensen in het regionale bedrijfsleven bij- en/of om te scholen.
PPS Groene Transitie





Samenwerkende partners
Bedrijfsleven, onderwijs en overheid werken binnen Groene Transitie samen. Het gaat hierbij om vijf goed lopende PPS'en die de krachten bundelen:
Werkpakketten
Er zijn verschillende werkpakketten waar we onze werkzaamheden onder verdelen. Elk werkpakket heeft z'n eigen focuspunten en deliverables.
Binnen dit werkpakket gaan we voor versterking van het ecosysteem rond de sectoren food, water en chemie. We hebben als doel om een betere samenwerking tussen werkveld en onderwijs te stimuleren. We willen nieuwe partners, zoals MKB-bedrijven, erbij betrekken om het ecosysteem te laten groeien.
Door samen te innoveren en netwerken uit te breiden, maken we opleidingen aantrekkelijker en bereiden we studenten beter voor op de praktijk. We gaan onderzoeken hoe we deze samenwerking kunnen verbeteren en maken plannen om meer studenten enthousiast te krijgen voor onze opleidingen. Denk aan een 'customer journey' waarin we de ervaringen van studenten vanaf dag één volgen, zodat we hen nog beter kunnen begeleiden. Ook zetten we relatiemanagers in om evenementen te organiseren en de samenwerking met bedrijven te versterken. Zo maken we van dit ecosysteem een plek waar iedereen zich thuis voelt en groeit.
Deliverables
- Visualisatie ecosysteem
- Customer journey
- Drie relatie-evenementen
- Identificeren en analyseren waardenetwerken
- Verbreding waardeketens
- Samenwerkingsprocedures en spelregels
- Communicatiestrategieën en -activiteiten
Om Learning Communities te verbinden en op te schalen, ontwerpen en ontwikkelen we hybride leeromgevingen die de koppeling van Leren-Werken-Innoveren ondersteunen en ons PPS-ecosysteem rondom onderwijs, onderzoek en clusters versterken. Hierbij zijn de geleerde lessen van de PPS WVLO (Wendbaar Vakmanschap in Lerende Organisaties) m.b.t. het in ontwikkelen van samenhang in wendbaar vakmanschap en lerende organisaties én de geleerde lessen vanuit het CIV Water met hybride lerende systemen het vertrekpunt.
Rondom deze hybride leeromgevingen worden bijvoorbeeld excursies en field trips georganiseerd. Zo ontstaan netwerkmogelijkheden voor werkveld en onderwijs om kennis te ontwikkelen en uit te wisselen. Daarnaast ontwikkelen we oplossingen op het gebied van behoud en ontwikkeling van medewekers, ter ondersteuning van de groene transitie. In deze hybride leeromgevingen definiëren we vraagstukken met een sector overschrijdend karakter vanuit verbinding & ketenontwikkeling bedrijven, docenten, onderzoekers.
Deliverables
- Flexible en hybride leeromgevingen (visie, strategie)
- Ontwikkeling nieuwe cursussen
- Cross-sectorale vraagstukken
- Toolbox voor bedrijven t.b.v. ontwikkeling tot lerende organisaties
- Inventarisatie en analyse van opleidingsprogramma's
- Programma's om middelbare scholen te betrekken
- Vernieuwde beroepsopleiding
- Arrangementen voor versnelde instroom
In het kader van onze Learning Community-aanpak, waarbij wordt geëxperimenteerd in een hybride leeromgeving, worden in dit werkpakket verschillende taken uitgevoerd die talentontwikkeling en innovatie van de beroepspraktijk ondersteunen. We faciliteren leren-werken-innoveren in de water-, food- en chemiesector die betrokken zijn bij dit PPS-ecosysteem en cross-over vraagstukken die de regionale agenda rond de groene transitie ondersteunen.
In de watersector gaan we samen met eindgebruikers en partners drie waterketenvraagstukken onderzoeken en definiëren. We kijken hierbij naar het verbinden van innovatie en beroepspraktijkonderwijs. Daarnaast ontwerpen we pilots voor de aanpak van ketenvraagstukken met hybride docenten, praktijkbegeleiders en diverse opleidingen. CiV water investeert ook in de verfijning van de hybride leeromgeving en in het Water Applicatie centrum voor leven lang ontwikkelen, demonstratie en innovatie; o.a. irt demosite Wetterskip Fryslân.
Ook de food- en chemiesector zijn vertegenwoordigd binnen het project. Zo heeft Bakery Sweets Centre (BSC) in 2022 een interessante traject in gang gezet: het circulair maken van de broodketen. Binnen een piilot hebben ze retourbrood ingezameld en met de broodpasta heerlijke nieuwe producten gemaakt, zoals suikerbrood en koekjes. BSC wil door met dit concept en ziet mogelijkheden om aan de hand van dit concept training en opleidingsvormen te faciliteren op een nieuw in te richten locatie.
Binnen de chemie worden crossovers gezocht met andere sectoren. Bijvoorbeeld rondom vraagstukken van milieuverontreiniging door (micro)plastics in water.
Deliverables
- Water, food, chemie en cross-overvraagstukken
- Ontwikkelen van sector overstijgende beroepstaken
- Ontwikkelen van bouwstenen (modules)
- Pilots
- Demonstratiedag
We willen hybride leeromgevingen inrichten waarin werkveld, onderzoek en onderwijs samenwerken ter ondersteuning van talentontwikkeling en bijscholing van professionals uit het werkveld. De ontwikkeling en aanpassing van contextrijke infrastructuur in de food-, chemie- en watersector is nodig om dit proces te ondersteunen.
In de procestechniek is het van belang dat mensen kunnen leren door te experimenteren. Echter, experimenteren in een fullscale installatie is niet mogelijk omdat de consequenties van een fout onacceptabel zijn. Denk aan voedselveiligheid, productkwaliteit, storingen en schade aan de productielijn. Daarom is het belangrijk dat er een omgeving is waarin mensen onder fullscale omstandigheden, maar zonder consequenties kunnen experimenteren en leren.
Deliverables
- Programma van eisen faciliteiten
- Uitbreiding faciliteiten
- Vormgeven hybride onderwijsprogramma
- Inrichten werkplekken en lesruimten
- Jaarprogramma
Binnen dit werkpakket ontwikkelen we maatregelen om de governance en sturing van deze PPS opschaling te waarborgen. We zetten een programmateam op en organiseren vergaderingen en kwartaalpverleggen.
Om onze activiteiten in deze PPS-opschaling goed te kunnen monitoren en evalueren, en de continuïteit op lange termijn te waarborgen, voeren wij de volgende taken uit:
- Opzetten van een dashboard om key performance indicators (KPI's), cross-sectoraliteit, impact, stakeholders en voortgang van activiteiten bij te houden
- Monitoring volgens dashboard met KPI's; en onafhankelijke monitoring en evaluatie na 2 en 4 jaar.
Deliverables
- Programmateam
- Maandelijks vergaderen programmateam
- Stuurgroepbijeenkomsten (vier keer per jaar)
- Klanbordgroep en klankbordgroepbijeenkomsten (2x per jaar, en 2x met de stuurgroep)
- Jaarplan
- Dashboards
- Jaarlijkse heisessies en intervisies
- Kennisdelingsbijeenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten
Voorlopige resultaten
Op dit moment is de grootste winst dat de verschillende PPS'en elkaar weten te vinden en dat er nu in gezamenlijkheid gezocht wordt naar oplossingen voor de (maatschappelijke) vraagstukken waar we op dit moment en in de toekomst voor staan. Deze schijnbaar kleine ontwikkeling is van groot belang omdat we in gezamenlijkheid beter in staat zijn de grote uitdagingen van oplossingen te kunnen voorzien.
Een greep uit de mooie resultaten en succesvolle activiteiten tot nu toe:
- We hebben eind 2024 onze huisstijl en logo gelanceerd. Dit vergroot onze zichtbaarheid en maakt het makkelijker om vanuit één smoel te communiceren. Op LinkedIn delen we successen, resultaten en best practices.
- Begin november 2024 stonden we met een delegatie enthousiaste partners op het plein Groene Horizon tijdens de Promotiedagen in Martiniplaza, Groningen. We spraken met geïnteresseerde mensen uit het bedrijfsleven, deelden heerlijke versnaperingen van de broodpasta uit en ontmoetten potentiële samenwerkingspartners die hetzelfde gedachtengoed door het DNA hebben stromen.
- We ontwikkelen nieuwe opleidingen. Zoals Polymer Engineering, een gezamenlijke Master-opleiding van NHL Stenden en Windesheim en de bachelor Green Chemistry.
- We werken ook aan verschillende projectaanvragen, zoals de aanvraag Microplastics in Water.
Dit project draagt bij aan...
Is Groene Transitie iets voor jou?
Groene Transitie in Water, Chemie & Food is een samenwerking tussen vijf al goed lopende publiek-private samenwerkingen (bedrijfsleven, onderwijs en overheid) in Noord-Nederland. Komen de uitdagingen waar wij mee te maken hebben op het gebied van klimaatverandering, milieuverontreiniging en energietransitie jou bekent voor? En wil je eens van gedachten wisselen, of gewoon even sparren over de mogelijkheden wat we voor elkaar kunnen betekenen?