Creative Business, Media Management (Instroom vwo)

B Creative Business, Bachelor, voltijd

Ben jij nieuwsgierig, communicatief en geïnteresseerd in alles wat met media en entertainment te maken heeft? Zit je op het vwo en past een intensieve hbo-opleiding op hoog niveau bij jou? Dan is het driejarige Creative Business, Media Management Instroom vwo (voorheen MEM) jouw studie!

Creative Business is een studie met een nieuwe opleidingsnaam. De opleiding werd hiervoor aangeboden als Media en Entertainment Management (MEM).

 • Je haalt in drie jaar je Bachelor Degree-diploma.
 • Je kunt na je opleiding in twee jaar een universitaire pre-master en master degree halen.
 • Je volgt een brede managementopleiding waarmee je alle kanten op kunt in de mediawereld.
 • Je kunt een deel van je opleiding in het buitenland volgen.
 • Je loopt een eindstage in binnen- of buitenland en maakt daarna grote kans op een baan.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Creative Business, Media Management?

Met het hbo-diploma Creative Business, Media Management op zak maak je grote kans op een baan in de wereld van media en entertainment. Je kunt aan de slag als manager bij een tijdschrift, mediaplanner bij een reclame- of televisiebedrijf of je bedenkt als zelfstandig ondernemer crossmediale formats.

Veelzijdig werk

Als mediaprofessional denk je in concepten, geef je leiding aan een creatief team en weet je hoe je de verschillende communicatiemiddelen en -technieken kunt inzetten. Je hebt veelzijdig werk in een vakgebied dat zich snel ontwikkelt.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • mediaplanner
 • bladmanager
 • producer
 • online marketeer
 • marketingmanager
vt_vwo_creative_business_sfeer

Toelatingseisen Creative Business, Media Management

Voor de opleiding Creative Business, Media Management - Instroom vwo heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • vwo

of een internationaal diploma dat voldoet aan de toelatingseisen.

Motivatiebrief

Voldoe je aan de toelatingseisen en heb jij je ingeschreven via Studielink? Dan vragen we je ook om een motivatiebrief (in het Engels) te schrijven. In deze brief vertel je ons waarom je kiest voor de instroom vwo variant van deze opleiding. Op basis van deze brief bepalen we of je toegelaten kunt worden tot de opleiding. Je kunt de brief mailen naar mem-fasttrack@stenden.com.

Om je inschrijving af te ronden vragen we je een persoonlijke motivatiebrief te schrijven, waarin je in 300-500 woorden de volgende onderwerpen beschrijft:

 • Een korte beschrijving van jezelf
 • Een beschrijving van je huidige en je voorgaande studies
 • Een uitleg over hoe je tot je studiekeuze bent gekomen
 • Een uitleg over waarom je Creative Business, Media Management wilt gaan studeren
 • Leg uit waarom je het vwo instroom programma wilt volgen en niet het reguliere programma
 • Geef je uiteindelijke doelen en je carrière vooruitzichten aan

Internationaal Diploma

Heb je een internationaal diploma? NHL Stenden accepteert de volgende internationale diploma’s:

 • International Baccalaureate (IB) Diploma or European Baccalaureate Diploma
 • Vijf behaalde GCSE/GCE ‘O’ Level plus twee behaalde ‘A’ Level

NHL Stenden accepteert ook andere diploma’s, hiervoor gelden aanvullende eisen. Bekijk de lijst met toegelaten diploma’s. Wordt jouw diploma niet genoemd? Neem dan contact op met Studentzaken.

Na je studie

Na het behalen van je bachelor nog niet klaar met studeren? De masteropleiding Content en Media Strategy is in ontwikkeling bij NHL Stenden. Samen met je bachelor in 3 jaar behaal je in 4 jaar je master.

Meer informatie over de master

studeren_lwd

Studieopbouw Creative Business, Media Management

Tijdens de opleiding Creative Business, Media Management staat crossmediaal denken en werken centraal. In drie jaar word je opgeleid tot een veelzijdige mediaprofessional. De opleiding is intensiever dan de vierjarige media- en entertainmentopleiding en je gaat dieper in op de stof. Veel van de theorie neem je tot je door middel van zelfstudie.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase ontdek je wat het beroep media- en entertainmentmanager inhoudt. Je maakt kennis met de verschillende multimediatechnieken en -middelen. Je verdiept je in onderwerpen als nieuwe media, massacommunicatie, programma maken, mediarecht, trends in media en in de rol van media in onze cultuur. Ook volg je vakken als management, consumentenpsychologie, marketing, ethiek, organisatiekunde en bedrijfseconomie. Je leert de praktijk kennen door zelf mediaproducties te maken.

Verdieping leerstof

Je gaat dieper in op de stof waarmee je in jaar 1 al kennismaakte. Je leert meer over de financiële kant en het organiseren van een mediaproductie en houdt je bezig met experiencemarketing, conceptontwikkeling, storytelling en merkenmanagement. Samen met je medestudenten werk je aan een proefproductie die je van concept tot uitvoering zelf opzet.

De tweede helft van het jaar vergroot jij je leidinggevende vaardigheden en kennis over strategisch management. Ook werk je aan een mediaopdracht voor een opdrachtgever en geef je leiding aan eerstejaars studenten.

Aan de slag in de praktijk

Je loopt stage bij een mediabedrijf in binnen- of buitenland en specialiseert je door een minor te volgen. Je rondt je opleiding af met een afstudeeropdracht.

Specialisatie

Creative Business, Media Management is een brede opleiding. In het laatste jaar kun jij je specialiseren door een minor te volgen: een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je eigen studie.
 

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op de Stenden-campus op Bali of in Thailand (Grand Tour). Om je academische vaardigheden te verbreden is het ook mogelijk om minors te volgen van andere opleidingen.

De minors van Creative Business, Media Management:

 • Music Management
  Je specialiseert je in alle aspecten van de exploitatie van muziek, met andere woorden: hoe je brood te verdienen met muziek. Je kunt deze minor zowel in het Nederlands als in het Engels volgen.
 • Intrapreneurship
  Je doet in deze Engelstalige of Nederlandstalige minor ervaringen op die je helpen je professionele houding te versterken en ondernemend te zijn binnen een zelfgezochte (netwerk)organisatie.
 • Integrated Digital Marketing in Bangkok
  Je leert om een solide digitale strategie te ontwikkelen. Hoe kun je door middel van digitale marketing aanwezig zijn? Naast je creatieve skills leer je ook om je hands-on technische skills te ontwikkelen. Bangkok wordt gerekend tot een creatieve hotspot, en is een van de dichtstbevolkte steden van de wereld. Het is daarom bij uitstek de plek om je talenten in de praktijk te toetsen.

 

Wat staat je te wachten?

Tijdens deze masteropleiding verdiep je je in de mogelijkheden die digitale innovaties binnen het domein zorg en welzijn bieden. Denk daarbij aan de inzet van domotica in de zorg, het mede-ontwikkelen van een online cliëntenplatform of het implementeren van apps voor het vergroten van de eigen regie van de cliënt. Tijdens je gehele studie werk je aan een praktijkvraagstuk in opdracht van een organisatie uit het werkveld. Dit is tevens je afstudeerproduct.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Creative Business, Media Management van NHL Stenden het doet vergeleken met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.