Creative Business, Media Management (Instroom vwo)

B Creative Business, Bachelor, voltijd

Ben jij nieuwsgierig, communicatief en geïnteresseerd in alles wat met media en entertainment te maken heeft? Zit je op het vwo en past een intensieve hbo-opleiding op hoog niveau bij jou? Dan is het driejarige Creative Business, Media Management Instroom vwo (voorheen MEM) jouw studie!

Creative Business is een studie met een nieuwe opleidingsnaam. De opleiding werd hiervoor aangeboden als Media en Entertainment Management (MEM).

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Je haalt in drie jaar je Bachelor Degree-diploma.
 • Haal je Master diploma in 4 jaar met onze 1 jarige Master Content & Media Strategy na je opleiding.
 • Je volgt een brede managementopleiding waarmee je alle kanten op kunt in de mediawereld.
 • Je kunt een deel van je opleiding in het buitenland volgen.
 • Je loopt een eindstage in binnen- of buitenland en maakt daarna grote kans op een baan.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Creative Business, Media Management?

Met het hbo-diploma Creative Business, Media Management op zak maak je grote kans op een baan in de wereld van media en entertainment. Je kunt aan de slag als manager bij een tijdschrift, mediaplanner bij een reclame- of televisiebedrijf of je bedenkt als zelfstandig ondernemer crossmediale formats.

Veelzijdig werk

Als mediaprofessional denk je in concepten, geef je leiding aan een creatief team en weet je hoe je de verschillende communicatiemiddelen en -technieken kunt inzetten. Je hebt veelzijdig werk in een vakgebied dat zich snel ontwikkelt.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Contentmanager
 • (Social media) marketeer
 • Organisator van branding events
 • Webredacteur
 • Conceptontwikkelaar
 • Producer
 • Redactiemedewerker
 • Contentproducer
 • Musicmanager
 • Creatief ondernemer
 • Manager in de muziek- of entertainment industrie
vt_vwo_creative_business_sfeer

Toelatingseisen Creative Business, Media Management

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor de opleiding Creative Business, Media Management - Instroom vwo heb je één van de volgende diploma’s nodig:

VWO
 • vwo

of een internationaal diploma dat voldoet aan de toelatingseisen.

Internationaal Diploma

Heb je een internationaal diploma? NHL Stenden accepteert de volgende internationale diploma’s:

 • International Baccalaureate (IB) Diploma or European Baccalaureate Diploma
 • Vijf behaalde GCSE/GCE ‘O’ Level plus twee behaalde ‘A’ Level

NHL Stenden accepteert ook andere diploma’s, hiervoor gelden aanvullende eisen. Bekijk de lijst met toegelaten diploma’s. Wordt jouw diploma niet genoemd? Neem dan contact op met Studentzaken.

Olcay

“Er is volgens mij geen andere hogeschool, al helemaal niet in Duitsland, die dit soort praktische scholing biedt.”

Na je studie

Na het behalen van je bachelor nog niet klaar met studeren? De masteropleiding Content en Media Strategy is in ontwikkeling bij NHL Stenden. Samen met je bachelor in 3 jaar behaal je in 4 jaar je master.

Meer informatie over de master

studeren_lwd

Studieopbouw Creative Business, Media Management

Tijdens de opleiding Creative Business, Media Management staat crossmediaal denken en werken centraal. In drie jaar word je opgeleid tot een veelzijdige mediaprofessional. De opleiding is intensiever dan de vierjarige media- en entertainmentopleiding en je gaat dieper in op de stof. Veel van de theorie neem je tot je door middel van zelfstudie.

Jaar 1

Hoofdfase Operationeel: Wat?

A Creative business

De mediaindustrie is altijd in beweging. Hoe ziet de industrie eruit, wat zijn de belangrijkste stakeholders, en met welke business modellen wordt er gewerkt?

B Concept 1

Een goed product begint met een goed concept. In deze module leer je daarom goede concepten te herkennen, leer je ze te evalueren en maak je kennis met de principes van conceptontwikkeling.

C Production 1

Als er een goed concept ligt kun je beginnen met het maken van je mediaproduct. Wat daar allemaal bij komt kijken ontdek je in deze module.

D Marketing 1

Als je dan eenmaal een goed product hebt ben je nog niet klaar. Nu is het nog zaak om te zorgen dat jouw product aansluiting vindt bij de doelgroep.

Branding & Communication

 • Merkenmanagement &
  marketingcommunicatie
 • Onderzoek
 • Managementvaardigheden

Hoofdfase Tactisch: Hoe?

E Creative Business 2

Hoe richt je een organisatie in? Hoe opereer je binnen een organisatie?

F Concept & Production 2

Hoe maak je een product en hoe organiseer je het proces hierachter? Je gaat je bezighouden met het aansturen van processen en mensen.Je bent in dit moduul projectleider over een project. Je stuurt hierin je projectmedewerkers (eerstejaars) aan.

G Marketing 2

Welke media zet je als organisatie in om je doelgroep te bereiken en welk verhaal wil je vertellen? Daar gaan we mee aan de slag in deze module.

Hoofdfase Strategisch: Waarom? En eindfase.

Strategic Management

 • Insight in strategic planning process
 • Research
 • Business economics

Stage & Afstudeerscriptie

 

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

Creative Business, Media Management is een brede opleiding. In het laatste jaar kun jij je specialiseren door een minor te volgen: een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je eigen studie.
 

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op de Stenden-campus op Bali of in Thailand (Grand Tour). Om je academische vaardigheden te verbreden is het ook mogelijk om minors te volgen van andere opleidingen.

De minors van Creative Business, Media Management:

 • Music Management
  Je specialiseert je in alle aspecten van de exploitatie van muziek, met andere woorden: hoe je brood te verdienen met muziek. Je kunt deze minor zowel in het Nederlands als in het Engels volgen.
 • Intrapreneurship
  Je doet in deze Engelstalige of Nederlandstalige minor ervaringen op die je helpen je professionele houding te versterken en ondernemend te zijn binnen een zelfgezochte (netwerk)organisatie.
 • Integrated Digital Marketing in Bangkok
  Je leert om een solide digitale strategie te ontwikkelen. Hoe kun je door middel van digitale marketing aanwezig zijn? Naast je creatieve skills leer je ook om je hands-on technische skills te ontwikkelen. Bangkok wordt gerekend tot een creatieve hotspot, en is een van de dichtstbevolkte steden van de wereld. Het is daarom bij uitstek de plek om je talenten in de praktijk te toetsen.

 

Wat staat je te wachten?

Tijdens deze masteropleiding verdiep je je in de mogelijkheden die digitale innovaties binnen het domein zorg en welzijn bieden. Denk daarbij aan de inzet van domotica in de zorg, het mede-ontwikkelen van een online cliëntenplatform of het implementeren van apps voor het vergroten van de eigen regie van de cliënt. Tijdens je gehele studie werk je aan een praktijkvraagstuk in opdracht van een organisatie uit het werkveld. Dit is tevens je afstudeerproduct.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Creative Business, Media Management van NHL Stenden het doet vergeleken met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.