Mentaal en fysiek fit blijven; 7 tips van onze decaan Alvar

Houd jij het nog een beetje vol? Afspreken met vrienden is nu lastiger, even een filmpje pakken kan ook niet en ook je klasgenoten zie je veel minder vaak. Hoe ga je daar mee om en blijf je mentaal en fysiek gezond? Alvar van Rijn, studentendecaan bij NHL Stenden, geeft je 7 tips!

header-mentaal-en-fysiek-fit-blijven7-tips-van-onze-decaan-alvar

1. Beperk je mediagebruik

“Je hóeft niet alles te weten. Voel jij je gestrest of angstig? Beperk dan je (social-)mediagebruik. En dat beperken dat kun je letterlijk doen. Zet een timer en vraag jezelf na die tijd het volgende af: “Is er nu iets wat ik met deze informatie moet doen?” Als dat zo is, doe het dan. Als dat niet zo is, verzet dan je zinnen en ga iets anders doen.”

2. Weet dat je het mag voelen: ongerust zijn is oké

“Het is helemaal oké om je in tijden van onzekerheid bezorgd te voelen. Probeer deze  gevoelens ook zeker niet te onderdrukken, want ze komen vanzelf weer boven drijven. Sta er daarom even bij stil en blijf ondertussen doorademen. Geef jezelf 2 minuten en stel jezelf dan de vraag: ‘Wat zou een vriend nu tegen mij zeggen?’.”

3. Je bent een sociaal dier, daar kun je ook niks aan doen

“Je bent een sociaal dier en dat betekent dat je contact nodig hebt. Blijf daarom in contact met je vrienden, familie maar ook je klasgenoten en je docenten. Dat kun je doen via Whatsapp, maar bellen of videobellen is beter. Dan hoor je ze namelijk niet alleen maar zie je ze ook. Dat hoeven echt niet altijd diepgaande gesprekken te zijn. Ben je bijvoorbeeld een Netflixfan? Kijk dan eens samen, bijvoorbeeld via Netflix Party, een serie. Wel zo gezellig.”

4. Slaap genoeg, het is belangrijk

“Slaap is ontzettend belangrijk voor herstel, het vermindert stress en is goed voor je hersenen. Slaap dus voldoende en goed. Het is in deze tijd, zonder vast ritme, verleidelijk om uit te slapen en laat naar bed te gaan. Maar doe het niet! Lukt het niet om in slaap te vallen? De meditatieapps genoemd in tip 3 kunnen je helpen.”   

5. Blijf in beweging of start er juist mee

“De eerste stap is de moeilijkste, toch? Zie maar eens in beweging te komen als de bank zo lekker ligt. Maar doe het toch, er zijn mogelijkheden genoeg. Volg bijvoorbeeld een online les via YouTube, download de 7-minute workout app, of volg live een online yogales. Het is best makkelijk om in beweging te blijven. En je zult zien, na deze workout voel je meteen een stuk fitter!”

6. Eet gezond

“Ik ben natuurlijk geen dokter, maar kan wel een paar dingen over voeding zeggen. Ben je heel erg gespannen? Ontbijt dan vooral. Als je dat doet met veel proteïnen en vetten dan stabiliseert je bloedsuiker en zorgt het er voor dat je je beter voelt. En de open deur; eet vooral je groenten. Heb je het idee dat je bijvoorbeeld een B12 of Vitamine D tekort hebt? Zoek ook dit dan uit, want je wilt zo gezond mogelijk je studieperiodes door.”  

7. Ga de verveling tegen; zoek nieuwe dingen om te doen

“Thuiszitten kan best saai zijn. Daarom is het goed om eens nieuwe dingen te proberen. Begin bijvoorbeeld eens met op Youtube ‘Hoe leer ik…’ in te typen. Dat levert verrassende resultaten op. Er is één ding waarvan ik denk dat je er specifiek de vruchten van plukt en dat is leren mediteren. Drie apps die je daar goed bij kunnen helpen, zijn Calm, Headspace en The Tapping Solution.”