Het aantal ouderen in Friesland neemt toe. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan gekwalificeerde zorgverleners die deze ouderen kunnen ondersteunen. Het is van essentieel belang om jongeren bewust te maken van deze problematiek en hen te interesseren voor een loopbaan in de ouderenzorg om aan de groeiende vraag te voldoen.
Wat is de aanleiding voor het project?
Friesland wordt geconfronteerd met een groeiend aantal ouderen, verergerd door de dubbele vergrijzing. Deze demografische ontwikkelingen vragen om innovatieve oplossingen gericht op het welzijn en de zorg voor ouderen en daarnaast om bewustwording onder studenten over de waarde van intergenerationele verbindingen. Binnen dit programma worden eerstejaars HBO-verpleegkunde studenten gekoppeld aan ouderen in Fryslân, met als doel sociale verbindingen te versterken. Wederkerigheid staat daarbij centraal: ouderen en studenten leren van elkaar en bouwen aan een duurzame relatie die voor beide partijen waardevol is.
Het maatjesproject beoogt een integraal programma op te zetten waarbij studenten van NHLStenden Hogeschool worden gekoppeld aan ouderen in Friesland, ondersteund door onderzoek om de effectiviteit en impact van de interventie te meten. De studenten worden vanuit de praktijk begeleid door de Stichting Sociaal Goud door middel van tweewekelijkse intervisiebijeenkomsten. Op deze manier werken praktijk, onderwijs en onderzoek met elkaar samen. Naast de intervisiebijeenkomsten zullen studenten per periode gastcolleges bijwonen over bijv. Positieve Gezondheid en dementie.
Het projectteam
Het maatjesproject wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Sociaal Goud. Stichting Sociaal Goud heeft ruime ervaring in het opzetten van intergenerationele programma's en het verbinden van jongeren met ouderen. NHL Stenden Hogeschool brengt expertise op het gebied van onderwijs, studentenbegeleiding en onderzoek in.
Het projectteam bestaat uit:
- Dick Wielenga
- Geke Dijkstra
- Marleen Suurmeijer (directeur Sociaal Goud)
- Lena Mastenbroek (Sociaal Goud, begeleider intervisie studenten HBO-V)
Hoe pakt het projectteam dat aan?
Sociaal Goud: Deze stichting werkt vanuit passie, verbinding, zingeving en wederkerigheid aan een mooiere toekomst voor ouderen in Friesland. Binnen de stichting wordt gekeken wat er écht speelt in de maatschappij en op welke wijze daar verschil in gemaakt kan worden voor de oudere doelgroep. De kracht van Sociaal Goud ligt in de kunst innovatieve ideeën om te zetten naar de praktijk en sociale oplossingen te creëren. Dit is hard nodig gezien factoren als de dubbele vergrijzing, halvering van het aantal mantelzorgers en eenzaamheid onder ouderen.
NHL Stenden: Verzorgt onderwijs voor toekomstige professionals in Zorg en Welzijn. Dat gebeurt onder andere door studenten in contact te brengen met ouderen door middel van het zogenaamde ‘maatjesproject’. Er is onder studenten weinig enthousiasme voor de ouderenzorg. Door het maatjesproject uit te breiden in tijd en te intensiveren in inhoud en begeleiding willen we het animo van studenten voor de ouderenzorg vergroten. Gebleken is dat studenten naarmate ze meer in aanraking komen met ouderen, deze doelgroep interessanter gaan vinden. Daarnaast is het voor ouderen belangrijk om iets te betekenen voor studenten door ze hun belevingswereld te laten leren kennen en hen te laten leren vanuit hun ervaringen.
De doelen van het maatjesproject zijn:
- Het verbinden van studenten van NHLStenden Hogeschool en ouderen in Friesland, leidend tot wederkerigheid.
- Het vergroten van bewustwording en interesse onder jongeren voor een loopbaan in de ouderenzorg.
- Het uitvoeren van onderzoek naar de effectiviteit van het programma en de impact ervan op zowel ouderen als studenten.
Wat zijn de voornaamste (of voorlopige) resultaten?
Vanaf januari 2025 wordt het project geëvalueerd. Er wordt onderzocht wat goed gaat, wat anders moet en wat de impact ervan is op zowel ouderen als studenten.
Projectpartners
Naast de hierboven beschreven partners doen tal van zorginstellingen (lees bewoners/cliënten) binnen Friesland mee aan de totstandkoming van het maatjesproject. Ook bewoners die niet in een zorginstelling verblijven doen mee.