
Waarom omscholen?
Je wilt een baan in een heel ander vakgebied of je gaat eindelijk voor die droombaan maar je hebt niet de juiste papieren of expertise. Met een deeltijd of duale opleiding, training of cursus, leer jij nieuwe vaardigheden en kennis om een ander beroep uit te kunnen oefenen.
Wanneer omscholen?
Er zijn genoeg redenen om je om te scholen:
- Krijg je geen energie meer van je huidige werk? Of stap je met lood in je schoenen de deur uit s’ ochtends? Dan zou het wel eens tijd kunnen zijn voor een carrièreswitch. Heb je nog geen idee wat bij je past? Dan kun je hier een adviesgesprek aanvragen en erachter komen welke richting bij je carrière past.
- Je vindt je huidige baan best oké maar je hebt het gevoel dat er meer in je zit. Je dromen van vroeger zijn ergens tijdens het volwassen worden gestrand. Je durft het nu aan om die droom waar te maken en staat open voor omscholing.
- Je huidige baan biedt te weinig carrièremogelijkheden. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging.
- Je wilt in je werk graag meer van betekenis zijn en dat lukt niet met je huidige opleiding of baan. Je denkt aan omscholen in de zorg of het onderwijs.

Omscholen: hoe doe je dat?
- Ontdek wat je graag zou willen doen
Allereerst is het natuurlijk handig om te weten waar jij blij van wordt en waar je energie van krijgt. Dit kun je ontdekken door bijvoorbeeld de stappen uit dit artikel eens toe te passen. Of door een gesprek in te plannen met een studieadviesgesprek aan te vragen en jouw omscholingsmogelijkheden te ontdekken.
2. Kies de opleiding die aansluit bij jouw carrièreswitch
Weet je al waarin jij je wilt omscholen? Onderzoek dan welke opleiding, cursus of training het beste aansluit bij jouw nieuwe droombaan. Onze studiekeuzeadviseurs helpen je graag om uit te zoeken welke opleiding bij je past.
Afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan doen kun je kiezen om een associate degree, bachelor, master of cursus te volgen. Die eerste is een erkende praktische hbo-opleiding die je al in twee jaar kunt halen. Heb je ook geen twee jaar de tijd? Dan kan je ook een kortdurende professionele cursus of leergang volgen.
4. Bekijk de manier van studeren die bij je past
Er zijn verschillende vormen van studeren mogelijk bij NHL Stenden Hogeschool.
Je kunt in deeltijd studeren, dan ga je gemiddeld één dag in de week naar de hogeschool. Heb je al de nodige kennis, kies dan voor een flexibele studie dan kan je opleiding versnellen, pauzeren of vertragen. Heb je al een nieuwe baan maar nog niet de juiste papieren? Dan kun je ook kiezen voor een duale opleiding.
5. Volg een proefcollege of ga naar de Infoavond
Je bent er min of meer achter welke opleiding jou dichter bij je droombaan brengt. Dan kun je onze Infoavond Werken & Studeren bezoeken of kijken of de opleiding van jouw keuze een proefcollege aanbiedt. Wil je weten hoe je jouw opleiding of cursus op eigen wijze kunt invullen? Vraag dan een oriëntatiegesprek aan. Je vindt hier al onze evenementen die je helpen om je verder te oriënteren.
6. Meld je aan
Ben jij er al helemaal uit, je wilt je laten omscholen en zo snel mogelijk inschrijven. Kijk dan op de pagina van de opleiding of cursus van jouw keuze om je aan te melden. Hier vind je een overzicht van onze opleidingen en cursussen.

Voordelen van laten omscholen
Het maken van een carrièreswitch en het volgen van een opleiding om de switch te maken heeft veel voordelen:
- Je gaat iets doen waar je weer energie van krijgt. Je zit straks weer lachend op je fiets of in de auto naar je werk.
- Je leert nieuwe vaardigheden en kennis, dit zorgt niet alleen voor een energieboost maar houdt je ook scherp.
- Afhankelijk van het vakgebied dat je kiest heb je meer kansen op de arbeidsmarkt; denk aan een hoger salaris of doorgroeimogelijkheden
- Je doet werk dat zinvol is en waarin je iets kan betekenen voor anderen als je er bijvoorbeeld voor kiest om je om te scholen in een sociaal vakgebied.
- Het grote voordeel van studeren bij NHL Stenden Hogeschool is dat je flexibel kunt studeren. Jij hebt de regie over je studie.
- Het voordeel van omscholen is dat je niet weer fulltime college hoeft te volgen. Er bestaan een heleboel opleidingen waarbij je werkt, leert en dus gewoon salaris krijgt.
Populaire vakgebieden om je in om te scholen
Als je ervoor kiest om je om te scholen in zorg, het onderwijs of ICT heb je een aantal voordelen. Er zijn voor sommige beroepen extra financiële regelingen en je hebt de komende jaren garantie op een goede baan. En...misschien wel de meest belangrijke; je bent van betekenis voor mens en maatschappij.

Zorg & Welzijn
Ziekenhuiszorg, ouderenzorg of gehandicaptenzorg; het werkveld staat te springen om gedreven hbo-professionals die hun steentje bijdragen aan de kwaliteit van zorg en welzijn. Een prachtige kans wanneer je graag werkt met hoofd, hart en handen. Is zorg en welzijn iets voor jou?

Onderwijs
Zelf weer de schoolbanken in; een onderwijsopleiding is een uitdagende keuze en biedt je uitstekende baankansen. Met jouw ervaring in de praktijk ben je die bevlogen docent die met passie over het vak kan vertellen. Er is geen dag gelijk in het onderwijs. Maak jij het verschil?

ICT
Telecom, dataverkeer, digitale archieven; de wereld van de ICT biedt je volop kansen om aan de slag te gaan als onmisbare expert op de werkvloer. Met jouw kennis maak je het verschil en kom je met slimme oplossingen voor ingewikkelde problemen. Zet jij je tanden in ICT?