Studieopbouw Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Je opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving is opgebouwd uit drie fases. Het eerste jaar is de Propedeuse. In het tweede en derde jaar werk je binnen de Hoofdfase en tenslotte in jaar 4 werk je aan je Afstuderen. De mate waarin je kennis, vaardigheden en houding in het beroep integraal toepast groeit gedurende de verschillende fases. In de loop van de Docent Beeldende Kunstopleiding werk je steeds zelfstandiger in een context die steeds meer lijkt op de beroepspraktijk.
Het eerste jaar heeft een oriënterend karakter. Zo kom je erachter of de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving iets voor je is. Je werkt aan opdrachten met heldere kaders en krijgt hierbij veel begeleiding.
In jaar 1 ga je bijvoorbeeld workshops geven aan scholieren, je maakt een tentoonstelling, je krijgt kunstgeschiedenis en je volgt onderwijs op locatie (indien mogelijk in Brussel). Je leert hoe je een les opbouwt en hoe de ontwikkeling van jongeren verloopt. Je leert specifieke vakkennis, materialen en technieken kennen en hanteren. Je gaat tekenen, fotograferen, onderzoeken en maakt ruimtelijk werk. Daarnaast loop je twee dagen in de week stage in het onderwijs.
In het tweede jaar krijg je meer verantwoordelijkheden en meer en meer de regie over de invulling van jouw studie. Door deel te nemen aan projecten voor opdrachtgevers uit het werkveld breidt jouw culturele netwerk zich uit.
In het 2e jaar Docent Beeldende Kunst en Vormgeving ontwikkel je producten voor een opdrachtgever, je maakt beeldend werk geïnspireerd door maatschappelijke thema’s, je volgt (indien mogelijk in Berlijn) onderwijs op locatie en je gaat aan de slag met andere kunstdisciplines, digitale vormgeving, bouwt en experimenteert met eigen constructies en produceert een eigen video. Je ontwikkelt jouw kennis van kunst- en cultuurgeschiedenis en je loopt stage in het onderwijs.
In het derde jaar Beeldende Kunst en Vormgeving Docent ontdek je wat voor docent of kunstenaar je wilt zijn en hoe je dat kunt uitdragen en onderbouwen.
In de eerste helft van jaar 3 vervul je de rol van beeldend kunstenaar, doe je een stage in de onderbouw of bovenbouw van het vo, op het mbo of de buitenschoolse kunsteducatie.
In de tweede helft van jaar 3 volg je een keuzemodule (minor), waarin je een half jaar lang ontdekt wat goed bij jou past.
In het afstudeerjaar ontwikkel je je verder als een bekwame, gedreven docent met een helder beeld van je eigen kunnen, je visie, interesses en uitdagingen. Tijdens de afsluitende expositie presenteer je je als startbekwame docent aan het werkveld en andere belangstellenden en laat je zien wat je waardevol vindt voor het kunstonderwijs.
In het vierde jaar loop je zelfstandig stage en ontwikkel je je tot een startbekwame docent. Daarnaast maak je eigen beeldend werk. Je relateert je werk aan de beeldende kunst, de beroepspraktijk en de maatschappelijke context. Aan de hand van onderzoek kijk je kritisch naar je professioneel handelen.
Wil je een dagje meelopen?
Wil je weten of deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot juni.
Het onderwijsconcept van de opleiding Docent BKV
Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.
Lees meer over ons onderwijssysteem
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Met één been in de praktijk
Tijdens de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving werk je aan praktijkprojecten. Hieronder vind je een greep van projecten van de afgelopen jaren:
Art Trip (Hoofd- en bijzaken)
8e Dag/Uitwisseling Brussel (Greep uit de stad)
Exposeren in het Fries Museum (Student en podium)
Ontwerp je souvenirs voor het LF2018-project Sense of Place i.s.m. It Erfskip (In de maak/toegepaste vormgeving)
Projecten
Als onderwijsprofessional ben je continue bezig met ontwikkelingen en innovatie in het onderwijs. Daarom werk je bij onze onderwijsopleidingen vaak in een team aan realistische praktijkopdrachten.
Meer projecten bekijken?
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!