NHL Stendenkoor deelt uitvoering Matthäus Passion van 2019 via YouTube

dinsdag 07 april 2020

Door de maatregelen rondom het coronavirus gaat de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion van het NHL Stendenkoor niet door. In plaats daarvan deelt het koor de videopname van de uitvoering van vorig jaar online. Klaas-Wybo van der Hoek, lid van het College van Bestuur van NHL Stenden Hogeschool. “Jaarlijks kijken veel mensen uit naar onze uitvoering van dit sublieme stuk van Johann Sebastian Bach. Voor deze groep én iedereen die ook mee wil meegenieten, delen we de prachtige uitvoering van vorig jaar. Want muziek brengt ons dichter bij elkaar, ook nu we even afstand moeten bewaren.” De uitvoering is op donderdagavond 9 april om 19.30 uur via youtube.com/nhlstenden te bekijken én te beluisteren.

Het NHL Stendenkoor bestaat voornamelijk uit een mix van studenten en medewerkers van NHL Stenden en een aantal medewerkers en studenten van het Friese MBO. Onder leiding van dirigent Hans de Wilde verzorgen ze jaarlijks meerdere concerten. Voor veel leden van het koor heeft de Matthäus Passion een bijzondere betekenis. De online uitvoering van het concert wordt daarom voorafgegaan door persoonlijke ervaringen van verschillende koorleden. De Wilde: “  Elke keer als ik de inademing geef voor de eerste noot besef ik dat ik een reis ga doormaken over lijden, medemenselijkheid en hoop. Het is een groot voorrecht om bijna jaarlijks de uitvoeringen met het NHLStendenkoor te mogen doen. ”

Het opgenomen concert werd in samenwerking met het Martini Jongenskoor uit Sneek en meerdere professionele solisten uitgevoerd. De uitvoering werd begeleid door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, met Johan Bijhold achter het orgel. Een mix van debuterende en meer ervaren professionals vertolkten de solistpartijen. De rol van Evangelist werd gezongen door Fabian Strotmann en de Christuspartij door Bert van de Wetering.. Verder zijn in het opgenomen concert te bekijken en beluisteren: Evelyn Ziegler (sopraan), Carina Vinke (alt), Christian Dietz (tenor), Nanco de Vries (bas).