Recyclebaar bioplastic membraan om olievlekken uit water te verwijderen

woensdag 10 maart 2021

Hoe ruim je een olievlek in water op? Dat is een hele uitdaging. Chongnan Ye en Katja Loos van de Rijksuniversiteit Groningen en Vincent Voet en Rudy Folkersma van het Lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden gebruikten een relatief nieuw type polymeer om een membraan te maken dat zowel sterk is als gemakkelijk te recyclen. Een paper waarin de totstandkoming van dit membraan wordt beschreven, is gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials van 7 maart 2021.

Dynamisch netwerk

De afgelopen jaren hebben de onderzoekers van beide instituten hun krachten gebundeld om onderzoek te doen naar vitrimeer-kunststoffen, polymeermaterialen die de mechanische eigenschappen en chemische resistentie hebben van een thermohardende kunststof. Maar vitrimeer-kunststoffen kunnen zich ook gedragen als een thermoplast, omdat ze kunnen worden gedepolymeriseerd en hergebruikt. Dit betekent dat een vitrimeer kunststof alle kwaliteiten bezit om een goed membraan te vormen voor de sanering van olielekken. Bovendien is het gemaakt van appelzuur, een natuurlijk monomeer," voegt Loos toe.

De polymeren in het vitrimeer zijn op een omkeerbare manier verknoopt," legt Voet uit. Ze vormen een dynamisch netwerk, dat recycling van het membraan mogelijk maakt. Het vitrimeer wordt geproduceerd door base-gekatalyseerde ringopeningspolymerisatie tussen pristine en epoxy-gemodificeerd biobased appelzuur. De polymeren worden vermalen tot een poeder door middel van kogel malen en omgezet in een poreus membraan door middel van het proces van sinteren.

Toepassingen

Het maken van dit nieuwe membraan voor olielekkagesanering toont de kracht van samenwerking tussen een onderzoeksuniversiteit en een toegepaste universiteit. Een tijdje geleden hebben we besloten dat de polymeergroepen van de twee instituten één moesten worden, door studenten, staf en faciliteiten te delen. We zijn onlangs gestart met de eerste hybride onderzoeksgroep in Nederland', legt Loos uit. Dat maakt het makkelijker om toepassingen te vinden voor nieuw ontworpen materialen. Voet: 'Polymeerchemici streven ernaar moleculaire structuren te koppelen aan materiaaleigenschappen en toepassingen. Ons hybride onderzoeksteam heeft de ervaring om precies dat te doen.'

Lees het volledige bericht van Rijksuniversiteit Groningen hier. Daar vind je ook een link naar de studie.