HBO-ICT studenten Nam Nguyen en Jouwert Wielinga winnen Enterprijs 2021 met startup ‘Asfelias’

dinsdag 02 maart 2021

Afgelopen week vond de finale van Enterprijs 2021 plaats, de competitie voor Friese studentondernemers. In een leeg NHL Stenden nam cyberbeveiliger Asfelias de titel in ontvangst inclusief een geldprijs van 2.500 euro en een half jaar startupondersteuning.

Enterprijs

Enterprijs werd dit jaar voor de vijfde maal geïnitieerd. Coördinerend organisator Founded in Friesland zocht samen met de Friese kennisinstellingen en ondersteunende partners naar Fries ondernemerstalent. Na een half jaar aan voorbereidingen pitchten vorige week vier studenten om de titel.

Een lege Kuil in NHL Stenden was de locatie voor het strijdtoneel van de pitchcompetitie. De bedrijfsideeën van de studenten liepen flink uiteen. Zo gaat BOXO van student Ondernemerschap en Retailmanagement Okke de Jong, voor duurzame verzendverpakkingen, zorgt IkMaakjeFiets van student Communication and Multimediadesign van Mark Haytema voor een betrouwbare reparatieservice voor fietsen en maakt winnaar Asfelias van HBO-ICT studenten Nam Nguyen en Jouwert Wielenga mkb’ers weerbaarder op het gebied van cybersecurity.

Juryvoorzitter en mede-eigenaar van ECOstyle Jeanine de Vries-Zwart reikte namens de jury de prijs uit aan compagnons Nam Nguyen en Jouwert Wielinga. Nguyen: “Ik heb er nog steeds geen woorden voor. We zijn ontzettend blij dat we de Enterprijs 2021 hebben gewonnen. Met deze prijs gaan we investeren in het bedrijf om de markt succesvol te betreden.”

Erica Schaper, collegevoorzitter van NHL Stenden Hogeschool voegt toe: “Wat ben ik trots op deze Enterprijs winnaars van NHL Stenden, die nog voor hun afstuderen en binnen hun vrije studieruimte, een veelbelovend bedrijf hebben opgericht dat andere ondernemers in hun regio helpt zich verder te professionaliseren. Ondernemerschap juich ik enorm toe, want het maakt onze regio sterker en aantrekkelijker voor jonge mensen om net als Nam, Jouwert en Sang hier hun startup te vestigen. Bovendien is IT-security van levensbelang voor de continuïteit van bedrijven en organisaties. In onze opleidingen HBO-ICT en Informatica zetten we vol in op de veel gevraagde expertise in het mkb om bedrijven beter digitaal te beveiligen. Met hun bedrijf Asfelias laten deze studenten zien dat als je IT security en ondernemerschap combineert, je enorme waarde creëert voor het ondernemersklimaat in de noordelijke regio.”

De finale van Enterprijs 2021 is te zien via de site www.Enterprijs.frl  Enterprijs wordt mede mogelijk gemaakt door Founded in Friesland, Leeuwarden Student City, gemeente Leeuwarden, Inqubator Leeuwarden, NDC Mediagroep en de Friese kennisinstellingen.