Creative Business (Media Management)

B Creative Business, Bachelor, voltijd

Word jij enthousiast van een baan in de media of entertainmentindustrie? Wil jij werken bij radio, TV of in de muziekindustrie? Of heb jij een vergaande interesse in alle media om ons heen, van magazines tot YouTube en van radio tot Instagram? Ben jij nieuwsgierig, ondernemend, creatief én communicatief? Kies dan voor Creative Business, Media Management (voorheen MEM)!

Creative Business is een studie met een nieuwe opleidingsnaam. De opleiding werd hiervoor aangeboden als Media en Entertainment Management (MEM).

 • Je volgt een brede managementopleiding, waarin je leert creatief en commercieel te denken.
 • Je leert hoe verschillende media werken én hoe je ze succesvol inzet.
 • Je zet je eigen onderneming op tijdens je studie, gebruikt dat als stageproject en vangt zo twee vliegen in één klap!
 • Je leert de productietechnieken in onze eigen leerschool, waar je werkt met state of the art apparatuur en software.
 • Je kunt een deel van de opleiding in het buitenland volgen.

Wat staat je te wachten?

Tijdens de opleiding Creative Business, Media Management (MEM) staat crossmediaal denken en werken centraal. In deze managementopleiding leer je hoe de nieuwe media werken en hoe je ze het beste kunt inzetten. Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap zo goed mogelijk overkomt? In vier jaar word je zo opgeleid tot een veelzijdige mediaprofessional.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Creative Business, Media Management?

Met het hbo-diploma Creative Business, Media Management (voorheen MEM) op zak maak je grote kans op een baan in de wereld van media en entertainment. Je kunt aan de slag als productieassistent of producer bij een televisieprogramma of als projectmanager voor evenementen. Maar organisaties zijn ook op zoek naar vakmensen die alle verschillende nieuwe media effectief weten in te zetten. Wie weet word jij marketingmanager bij een groot (internationaal) bedrijf en ben jij verantwoordelijk voor alle marketing- en communicatieactiviteiten van deze organisatie. Wil je liever zelfstandig ondernemer worden? Tijdens de studie leer je hoe je dit aanpakt. Je kunt zelfs je eigen bedrijf als stageproject gebruiken, waardoor je snel meters maakt!

Veelzijdig werk

Als mediaprofessional denk je in concepten, geef je leiding aan een creatief team en weet je hoe je verschillende communicatiemiddelen en -technieken inzet. Het is niet te voorspellen welke media over een paar jaar hot zijn, maar als mediaprofessional weet jij exact wat effectief is op dit moment.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • mediaplanner
 • bladmanager
 • producer
 • online marketeer
 • marketingmanager

Vwo-diploma? Volg de opleiding in 3 jaar!

Heb je een vwo-diploma? Dan kun je in drie jaar je Bachelor halen met de driejarige Creative Business, Media Management (MEM) Instroom vwo.

vt_creative_business_sfeer

Toelatingseisen Creative Business, Media Management

Voor de opleiding Creative Business, Media Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • E&M;
 • C&M;
 • N&T;
 • N&G.
 • E&M;
 • C&M;
 • N&T;
 • N&G.
 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

Internationaal Diploma

Heb je een Internationaal Diploma? Stenden accepteert de volgende internationale diploma’s:

 • International Baccalaureate (IB) Diploma or European Baccalaureate Diploma
 • Vijf behaalde GCSE/GCE ‘O’ Level plus twee behaalde ‘A’ Level

NHL Stenden accepteert ook andere diploma’s, hiervoor gelden aanvullende eisen. Bekijk de lijst met toegelaten diploma’s. Wordt jouw diploma niet genoemd? Neem dan contact op met Studentzaken.

Na je studie

Na het behalen van je bachelor nog niet klaar met studeren? De masteropleiding Content en Media Strategy is in ontwikkeling bij NHL Stenden. Samen met je bachelor in 3 jaar behaal je in 4 jaar je master.

Meer informatie over de master

studeren_lwd

Studieopbouw Creative Business, Media Management

Tijdens de opleiding Creative Business, Media Management (MEM) staat crossmediaal denken en werken centraal. In deze managementopleiding leer je hoe de nieuwe media werken en hoe je ze het beste kunt inzetten. Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap zo goed mogelijk overkomt? In vier jaar word je zo opgeleid tot een veelzijdige mediaprofessional.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met de verschillende multimediatechnieken en -middelen. Je leert de praktijk kennen door zelf mediaproducties te maken als een magazine of een filmpje. Daarnaast volg je vakken als statistiek, management, mediarecht, marketing, ethiek, organisatiekunde en bedrijfseconomie. Je leert zo op een brede manier te kijken naar de wereld van media en entertainment.

Verdieping leerstof

Tijdens het tweede jaar leer je meer over de koppeling tussen de praktijk- en de managementkant van de mediawereld. Je volgt hiervoor lessen in media-analyse, human resource management, marketingcommunicatie, merkenmanagement en conceptontwikkeling. Verder leer je meer over de financiële kant en het organiseren van een mediaproductie.

Specialisatie en buitenlandse kansen

In dit jaar verstevig jij je leidinggevende vaardigheden en je kennis over strategisch management. Je werkt aan een praktijkopdracht voor een opdrachtgever uit de sector en geeft leiding aan eerstejaars studenten. Je gaat je specialiseren met een minor, maar je kunt ook kiezen voor een half jaar uitwisseling of een Grand Tour op een van de buitenlandse campussen.

Stage en afstudeerscriptie

Je werkt verder aan je specialisatie en gaat voor langere tijd op stage. Je gaat hiervoor zelf op zoek naar een bedrijf dat past bij wat je wilt en wat je geleerd hebt. Misschien wel je toekomstige werkgever. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht. Dit kan een losse opdracht zijn, of onderdeel van je stage.

Specialisatie

Creative Business, Media Management is een brede opleiding. In het derde jaar kun jij je specialiseren door minors te volgen: een vakkenpakket ter specialisatie of verbreding van je kennis. Zo geef jij je eigen studie vorm.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op de Stenden-campus op Bali of in Thailand (Grand Tour). Om je academische vaardigheden te verbreden is het ook mogelijk om minors te volgen van andere opleidingen.

De minors van Creative Business, Media Management:

 • Music Management
  Je specialiseert je in alle aspecten van de exploitatie van muziek, met andere woorden: hoe je brood te verdienen met muziek. Je kunt deze minor zowel in het Nederlands als in het Engels volgen.
 • Intrapreneurship
  Je doet in deze Engelstalige of Nederlandstalige minor ervaringen op die je helpen je professionele houding te versterken en ondernemend te zijn binnen een zelfgezochte (netwerk)organisatie.
 • Integrated Digital Marketing in Bangkok
  Je leert om een solide digitale strategie te ontwikkelen. Hoe kun je door middel van digitale marketing aanwezig zijn? Naast je creatieve skills leer je ook om je hands-on technische skills te ontwikkelen. Bangkok wordt gerekend tot een creatieve hotspot, en is een van de dichtstbevolkte steden van de wereld. Het is daarom bij uitstek de plek om je talenten in de praktijk te toetsen. 

Vaardigheden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Creative Business, Media Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Creative Business, Media Management in Elsevier Beste studies

Bekijk hoe onze opleiding Creative Business, Media Management (voorheen MEM) het doet in vergelijking met andere opleidingen in het Beste studies onderzoek van Elsevier.