Creative Business (Media Management)

B Creative Business, Bachelor, voltijd

Wil jij meer doen met je passie voor films, TV series of muziek? Ben jij geïnteresseerd in alle media om je heen, van magazines tot YouTube en van games tot Instagram? Kies voor Creative Business, Media Management en word specialist of manager in de media, entertainment of creatieve industrie!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Brede managementopleiding, met focus op creatief en commercieel denken.
 • Ontdek hoe je media produceert én succesvol inzet..
 • Start al tijdens je opleiding een eigen onderneming en loop hier stage.
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling staat centraal.
 • Volg een deel van je studie in het buitenland.

Wat staat je te wachten?

Tijdens de opleiding Creative Business, Media Management verdiep je je in het werken binnen verschillende mediasectoren. Je houdt je bezig met de creatieve media-inhoud én met management en ondernemerschap binnen de creatieve industrie. Je doorloopt het hele proces van conceptontwikkeling tot productie en leert hoe je mediaproducten in de markt zet. Je loopt stage binnen een mediaorganisatie; in Nederland of in het buitenland, of gaat aan de slag met je eigen mediaonderneming. In vier jaar word je zo opgeleid tot een creatieve professional die zowel achter als voor de schermen een leidende rol kan spelen.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Creative Business, Media Management?

Na je studie maak je grote kans op een baan in de (internationale) wereld van de creatieve industrie; een van de snelst groeiende en meest impactrijke sectoren. Zo kun je aan de slag als productieassistent voor een tv-programma of als manager van een creatief team. Maar ook buiten de mediawereld zijn ze op zoek naar mediaprofessionals. Wie weet word jij verantwoordelijk voor de marketingactiviteiten van een groot internationaal bedrijf. En ga je voor een toekomst als zelfstandig ondernemer? Tijdens de studie leer je hoe je dit aanpakt en kun je zelfs je eigen bedrijf als stageproject gebruiken.

 • Conceptontwikkelaar: bedenkt creatieve concepten voor campagnes.
 • Producent: is verantwoordelijk voor productie van een mediaproduct.
 • Webredacteur: beheert de website van een organisatie en schrijft hiervoor.
 • Musicmanager: regelt alles rondom muzikale producties.
 • Creatief ondernemer: werkt als ZZP’er voor verschillende bedrijven.
 • Contentmanager: beheert de content op verschillende digitale kanalen.
 • Social media marketeer: zet social media op een creatieve en effectieve manier in.
 • Organisator van branding events: organiseert prikkelende evenementen om een merk te promoten.

 

Vwo-diploma? Volg de opleiding in 3 jaar!

Heb je een vwo-diploma? Dan kun je in drie jaar je Bachelor halen met de driejarige Creative Business, Media Management (MEM) Instroom vwo.

vt_creative_business_sfeer

Toelatingseisen Creative Business, Media Management

Start in februari

Wil je deze opleiding in februari starten? Lees hier alles over inschrijven.

Voor de opleiding Creative Business, Media Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Olcay

“Er is volgens mij geen andere hogeschool, al helemaal niet in Duitsland, die dit soort praktische scholing biedt.”

Na je studie

Ben je na het behalen van je bachelor Creative Busines, Media Management nog niet klaar met studeren? ? Dan is de masteropleiding Content en Media Strategy een ideaal vervolg. Tijdens deze Engelstalige opleiding ontdek je hoe je content en media inzet om de strategische doelen van jouw organisatie te behalen. 

Meer informatie over de master

studeren_lwd

Veelzijdig werk

Als mediaprofessional denk je in concepten, geef je leiding aan een creatief team en weet je hoe je verschillende communicatiemiddelen en -technieken inzet. Het is niet te voorspellen welke media over een paar jaar hot zijn, maar als mediaprofessional weet jij exact wat effectief is op dit moment.

Studieopbouw Creative Business, Media Management

De studie Creative Business, Media Management is opgebouwd rondom de centrale processen van de creatieve industrie: van conceptontwikkeling tot productie en van marketing tot distributie. Uiteindelijk ga jij deze processen managen. Het studieprogramma is verdeeld in modules, waarin je steeds inzoomt op verschillende thema's. Elk jaar bekijk je deze thema's vanaf een ander niveau. Je start vanaf een operationeel niveau (wat?), gaat door naar een tactisch niveau (hoe?) en eindigt op een strategisch niveau (waarom?).

Jaar1 - Hoofdfase Operationeel: Wat?

A Creative business

Je maakt kennis met de verschillende mediasectoren en de belangrijkste producten, processen en actoren daarbinnen, leert vanuit een zakelijk perspectief kijken naar verschillende mediaorganisaties, en zoomt in op de structuur van een specifieke mediaorganisatie.

B Content 1

Media-inhoud speelt een cruciale rol binnen onze cultuur. Mediabedrijven hebben daarom een buitengewoon grote impact. Binnen deze module leer je recente en krachtige media-inhoud analyseren.

C Productie 1

Om mediainhoud te creëren, moet je weten joe hoe mediaproducten worden gemaakt. Wat daar in de praktijk allemaal bij komt kijken ontdek je in deze module.

D Marketing 1

Het mediaproces eindigt niet bij het product. Om de doelgroep te bereiken, is effectieve communicatie nodig. Binnen deze module leer je een creatief en financieel solide marketing communicatieplan te maken voor een opdrachtgever.

 

E Creative Business 2

Hoe richt je een organisatie in? Hoe opereer je binnen een organisatie?

F Concept & Production 2

Hoe maak je een product en hoe organiseer je het proces hierachter? Je gaat je bezighouden met het aansturen van processen en mensen. Je bent in dit moduul projectleider over een project. Je stuurt hierin je projectmedewerkers (eerstejaars studenten) aan.

G Marketing 2

Welke media zet je als organisatie in om je doelgroep te bereiken en welk verhaal wil je vertellen? Hoe geef je vorm aan de 'customer journey' van de klant? Daarmee ga je aan de slag in deze module.

Creative business 3: strategic thinking (30 EC)

Je start in dit semester met het je eigen maken van strategisch denken. Je leert hoe je diverse vraagstukken op strategische wijze benadert. Je krijgt vervolgens drie vraagstukken voorgelegd binnen de volgende thema’s:

 • New business models (business)
 • Media innovation (content)
 • Meaningful communication (lectoraat / marketing communication)

Minoren: 30 EC (zie specialisatie)

In het derde jaar kies je een minor: een onderwerp waarin jij je verder gaat specialiseren. Onze opleiding biedt hiervoor verschillende specialisaties aan, ook op onze buitenlandse vestigingen. Maar je kunt ook bij een andere opleiding of hogeschool kijken. Zo geef jij je eigen draai aan de opleiding.

Stage en Eindproduct (60 EC)

Je gaat aan de slag bij een organisatie en lost hier een business-, concept/productie- of marketingvraagstuk op.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

Creative Business, Media Management is een brede opleiding. Vanaf het derde jaar kun jij je specialiseren door een minor te volgen: een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je eigen studie.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op de Stenden-campus op Bali of in Thailand (Grand Tour). Om je academische vaardigheden te verbreden is het ook mogelijk om minors te volgen van andere opleidingen.

De minors van Creative Business, Media Management:

 • Music Management
  Je specialiseert je in alle aspecten van de exploitatie van muziek, met andere woorden: hoe je brood te verdienen met muziek. Je kunt deze minor zowel in het Nederlands als in het Engels volgen.
 • Integrated Digital Marketing in Bangkok
  Je leert om een solide digitale strategie te ontwikkelen. Hoe kun je door middel van digitale marketing aanwezig zijn? Naast je creatieve skills leer je ook om je hands-on technische skills te ontwikkelen. Bangkok wordt gerekend tot een creatieve hotspot, en is een van de dichtstbevolkte steden van de wereld. Het is daarom bij uitstek de plek om je talenten in de praktijk te toetsen.
 • Media Innovation in Tourism
  In deze minor ontwikkel jij een nieuw media product voor klanten uit de Aziatische toerisme industrie. Terwijl je werkt in een multidisciplinair team met diverse nationaliteiten, maak jij vernieuwende concepten waarin je de traditionele en nieuwe media verbindt. Misschien ben jij wel diegene die de toekomst van de toeristische industrie blijven beïnvloedt!

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Het studieprogramma van Creative Business, Media Management volgt de principes van DBE; Design Based Education. In multidisciplinaire groepen, of zelfstandig, werk je aan 'real life' opdrachten van echte klanten, vaak vanuit een internationale context. Een coach begeleidt je terwijl je werkt in ateliers; de omgeving voor al je groepswerk. Je leert door de Design Thinking aanpak toe te passen: door te verkennen, proberen, testen, evalueren en aan te passen. Zo kom je tot creatieve, innovatieve en praktische oplossingen. Persoonlijke en professionele ontwikkeling vinden we ook heel belangrijk. Een persoonlijke mentor begeleidt je gedurende je gehele studie. Je reflecteert regelmatig op wat je hebt gedaan en waar je naartoe wilt. Je ontwikkelt je eigen unieke portfolio door Unieke Studie Punten (USP’s) te behalen, of door naar het buitenland te gaan.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Creative Business, Media Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Creative Business, Media Management in Elsevier Beste studies

Bekijk hoe onze opleiding Creative Business, Media Management (voorheen MEM) het doet in vergelijking met andere opleidingen in het Beste studies onderzoek van Elsevier.