Pabo verkort

B Opleiding tot leraar Basisonderwijs, Bachelor, deeltijd

Kun jij goed met kinderen omgaan, geef je graag het goede voorbeeld en wil je kinderen iets leren? Ga jij voor een baan die geen dag hetzelfde is? En heb je een hbo- of wo-opleiding afgerond? Dan is de voltijd verkorte pabo jouw studie!

 • Je maakt grote kans op een baan: vanaf 2016 groeiende vraag naar leraren.
 • Je wordt opgeleid tot juf of meester in het basisonderwijs maar je kunt ook andere kanten op.
 • Je volgt een intensieve opleiding van twee jaar.
 • Je kunt kiezen voor vele soorten onderwijs.
 • Je staat tijdens de opleiding veel voor de klas.

Wat staat je te wachten?

De verkorte pabo is praktijkgerichte en brede opleiding. Je leert vooral in de praktijk en bent vaak in de basisschool waar jij je  onderwijskundige, pedagogische en didactische capaciteiten ontwikkelt. De verkorte pabo is ook wel bekend onder de officiële naam: Verkorte opleiding tot leraar basisonderwijs.

 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Assen
 • Leeuwarden
 • Meppel

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de verkorte opleiding tot leraar Basisonderwijs?

Met het hbo-diploma pabo op zak kun je voor de klas. Dat spreekt voor zich. Maar je kunt ook andere kanten op met het pabo-diploma.

Inspirerend beroep

Als juf of meester heb je een inspirerende, creatieve, maar ook verantwoordelijke baan. Met jouw vakkennis weet je hoe je kinderen van verschillende leeftijden, culturele achtergronden en met verschillende talenten het beste kunt begeleiden. Daarbij werk je zelfstandig, maar je werkt ook veel samen met collega's, ouders en andere onderwijsprofessionals.

Beroepen

Met de pabo kun je aan de slag als:

 • leraar basisonderwijs
 • educatief medewerker
 • remedial teacher
 • programmamaker bij media
 • (adjunct)directeur
vt_verkort_leraar_basisonderwijs_sfeer

Toelatingseisen verkorte pabo-opleiding

Voor de verkorte pabo-opleiding heb je een hbo- of wo-diploma nodig.

Entreetoets

In het eerste jaar leg je entreetoetsen af voor de vakken taal, rekenen en wereldoriëntatie.

Intakeprocedure

Nadat je je hebt ingeschreven, nodigen we je uit voor een intakegesprek. In dat gesprek bekijken we of de pabo-opleiding bij je past.

Doorstuderen na de opleiding verkorte pabo

studeren_algemeen

Kies jouw pabo

Bij NHL Stenden kies je de verkorte pabo die het beste bij je past. Er zijn drie verkorte pabo's op drie locaties. Zij hebben een gemeenschappelijk lesprogramma, elk met een eigen richting.

Tweejarige pabo in Leeuwarden

Leren van elkaar en met elkaar. Daar gaat het om op de pabo in Leeuwarden. Op de wekelijkse lesdag op vrijdag besteed je volop aandacht aan theorie en je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast loop je stage. Ook kun je extra bevoegdheden halen zoals in het christelijk basisonderwijs en het Fries (Frysk Foech).

Tweejarige opleiding pabo (TOP) in Assen

De praktijk van het onderwijs staat centraal in Assen, naast natuurlijk je persoonlijke en theoretische ontwikkeling. De lessen vinden wekelijks plaats op donderdag. In twee jaar loop je acht stages, die je steeds afsluit met een voortgangsgesprek. Zo'n gesprek is de basis voor de volgende periode. Je maakt je het lesaanbod eigen en gaat je steeds meer specialiseren. Bijvoorbeeld in vernieuwingsonderwijs zoals Jenaplan, Dalton en Montessori, of in bewegingsonderwijs. Ook kun je het diploma christelijk basisonderwijs behalen.

Individueel studietraject (VONDST) in Meppel

In Meppel doorloop je een individueel studietraject, VONDST geheten. Je kunt op elk moment in het jaar starten. Je gaat een keer per maand naar een studiebijeenkomst. Je onderhoudt contact met je studiebegeleider, loopt stage en doet veel zelfstudie via de digitale leeromgeving. Hoe lang je over de opleiding doet, hangt af van jouw inzet en competenties. Voor dit individuele studietraject heb je een zelfstandige werkhouding nodig.

Studieopbouw verkorte pabo

De verkorte pabo is een brede en praktijkgerichte opleiding. Je brengt veel tijd door in de basisschool en ontwikkelt daar je onderwijskundige, pedagogische en didactische capaciteiten. De verkorte pabo is ook wel bekend onder de officiële naam: Verkorte opleiding tot leraar basisonderwijs.

Jaar 1

Inzichten

Je krijgt inzicht in het basisonderwijs en in de leef- en belevingswereld van kinderen. Je gaat in op de pedagogische-didactische en op de theoretische kant van het vak: wat is opvoeden? Hoe denken kinderen? En hoe communiceer je met kinderen? Die theorie breng je in de praktijk op je stageschool. Daar geef je delen van lessen en krijg je inzicht in de gang van zaken in de groep.

Zelfstandigheid en afstuderen

Je verdiept je onder andere in verschillende visies, werkvormen en pedagogisch-didactische inzichten. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid, wordt begeleid op afstand en leert zelfstandig voor de klas te staan. Je loopt een paar dagen per week stage en sluit de opleiding af met een praktijkonderzoek.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.