De maritieme sector staat op het kruispunt van twee wegen. Met aan de ene kant de maatschappelijke vraag naar steeds veiligere en schonere schepen, en aan de andere kant de technologische ontwikkelingen op het gebied van sensoren, gegevensverzameling en gegevensverwerking. Het lectoraat Maritieme Innovatieve Technieken (MIT) van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) voert praktijkgericht onderzoek uit naar technologische innovaties in de scheepsbouw- en scheepvaartindustrie.
Bij het lectoraat wordt nauw samengewerkt met studenten, bedrijven en andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Veiligheid, kennis en innovatie door toepassing van nieuwe technologieën zijn hierbij steeds de verbindende factoren.
In 2020 is op instigatie van het lectoraat het project TODDIS gestart: Transferring Operational Data into Design Information for Ships. Dat project komt voort uit vijf constateringen:
Die verlangde ontwerpmethodes zijn veelal empirisch. Deze kwamen vaak uit scheepsbouwkundige proefstations of experimenten. Tegenwoordig is er echter een nieuwe gegevensbron: grote hoeveelheden sensordata. De stelling is dat die met geavanceerde algoritmes kunnen worden getransformeerd in nieuwe scheepsontwerpmethodes. Om die stelling te onderzoeken wordt in het TODDIS-project gewerkt aan het beantwoorden van de volgende vragen:
Aan het TODDIS-project doen meer dan tien bedrijven en instellingen mee. Het werk is gesplitst in zes deelprojecten:
Simulatie is een speerpunt van het MIWB, wat op Terschelling enkele state-of-the-art simulatoren beheert, zoals brugsimulatoren en een machinekamersimulator. Die simulatiecultuur wordt voortgezet met de toekomstige ontwikkeling van een nieuwe simulator voor het laden en beladen van schepen, waar het lectoraat ook aan zal bijdragen. Daarnaast wordt onderzoek uitgevoerd naar een game gericht op het aanleren van aspecten van scheepsstabiliteit. De onderzoeksvraag daarbij is of inzet van zo’n game het stabiliteitsonderricht efficiënter of effectiever zou kunnen maken.
De Nederlandse maritieme sector bevat een aantal grote bedrijven en zeer veel mkb-bedrijven. Die structuur maakt dat er een grote mate van samenwerking en co-makership bestaat; weinig bedrijven hebben immers voldoende omvang om alles alleen te doen. Wij werken met veel van deze bedrijven intensief samen. Deze samenwerking strekt zich ook uit tot kennis- en onderwijsinstellingen zoals de TU-Delft, MARIN en TNO. Daarnaast zijn er contacten met brancheverenigingen zoals de KVNR (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders), NMT (Netherlands Maritime Technology) en de Vereniging van Waterbouwers. In de onderwijssector zijn er goede contacten met andere Nederlandse maritieme onderwijsinstellingen. Tenslotte werken we samen in projecten met andere NHL Stenden opleidingen en lectoraten, zoals ICT-opleidingen en de lectoraten Computer Vision, Serious Gaming, Data Science en Maritime law.
Het lectoraat Maritieme Innovatieve Technieken werkt iedere dag aan het ontwikkelen van nieuwe technieken voor maritieme professionals. Dat doen we middels onderzoek uitgevoerd in een multidisciplinair team, binnen het zwaartepunt Smart Sustainable Industries van NHL Stenden hogeschool.
Het lectoraat Maritieme Innovatieve Technieken staat onder leiding van lector Herbert Koelman en is geïntegreerd in de onderzoeksgroep Maritiem, die zich richt op drie onderzoekslijnen:
NHL Stenden Hogeschool
Maritiem Instituut Willem Barentsz
Herbert.Koelman@nhlstenden.com, 06-53984096
Het lectoraat bestaat uit een multidisciplinair team van onderzoekers, docenten en studenten en staat onder leiding van lector Herbert Koelman. Met praktijkgericht onderzoek versterken we de kennisuitwisseling tussen onderwijs en het werkveld. Het lectoraat maakt onderdeel uit van de Onderzoeksgroep Maritiem, waarbinnen ook het lectoraat Maritime Law valt, onder leiding van lector Welmoed van der Velde. Binnen de onderzoeksgroep werken beide lectoraten intensief samen op het gebied van techniek en regelgeving in de maritieme sector.