Afbeelding
Wad gaat om - Plastics gevonden op het wat
Afbeelding
Wad gaat om - Plastics gevonden op het wat

Wad gaat Om

Onderwijs, ondernemers en overheid gaan plastic afval te lijf
Projectleider
Willemien Veele
Looptijd
oktober 2024 t/m oktober 2028
Domeinen
Techniek

Samen sta je sterk. Dat moeten de initiatiefnemers NHL Stenden en House of Design gedacht hebben toen zij aan de slag gingen met het vormgeven van het project Wad gaat Om. Binnen dit project slaan zo’n vijftien partners die allemaal een band hebben met het Waddengebied de handen ineen om de problematiek rondom rondzwervend plastic afval in het Waddengebied te verminderen, en waar mogelijk uit te bannen. Naast opruimen en recyclen gaat Wad gaat Om ook terug naar de bron van de problematiek. 

Afbeelding
Onderzoek naar plastic afval op het Wad
“Het is een aanpak die van onderuit werkt en daarbij leunen we op de kracht en het inzicht van de lokale gemeenschap.”
Willemien Veele
Projectleider Wad gaat Om en Senior Onderzoeker Circulair Design

Wat is de aanleiding van dit project?

De vervuiling door plasticafval in de natuur bedreigt de flora en fauna in het Waddengebied. Het Waddengebied is uniek in haar soort en je vindt er talloze planten en dieren. Vervuiling door plastic afval is een grote bedreiging voor het leven op het wad. Met Wad gaat Om werken we aan een integrale systeemaanpak om de plasticvervuiling in het Waddengebied tegen te gaan. We zetten in op een aanpak vanaf de bron. Dus schoon maken én schoon houden. Je kunt daarbij denken aan acties die zich richten op opruimen van afval, afvangen via rivieren, preventie en reductie via inkoop en het ontwikkelen van alternatieven voor verpakkingsmaterialen. 

Wad gaat Om wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van

Afbeelding
Waddenfonds Logo Grid november 2023

Welk probleem lost Wad gaat Om op? 

We hebben niet de illusie dat we het probleem van vervuiling in het Waddengebied compleet op kunnen lossen. Wel willen we een grote stap maken in de goede richting om zo een belangrijke en essentiële bijdrage te leveren aan een schoner natuurgebied. 

Naast opruimen en recyclen gaan we met Wad gaat Om ook terug naar de bron van de problematiek. De vervuiling door plasticafval in de natuur bedreigt de flora en fauna in het Waddengebied. Plastic is een prachtig, duurzaam product dat vele voordelen kent. Maar wanneer plastic in de natuur belandt, dan is het wel degelijk een schadelijk product. Denk aan micro- en nanoplastics die schade aanbrengen een mens en dier. Het programma Wad gaat Om wil hier verandering in brengen. Het ontwikkelen van preventieve maatregelen, het structureel opruimen van plastic afval, het inzamelen van plastic producten en verpakkingen en het aanbieden en faciliteren van duurzame initiatieven moet leiden tot een Waddenstandaard, die wereldwijd navolging gaat krijgen.

Afbeelding
Waddenopruimactie
“We kijken naar waar plasticgebruik vermeden, verminderd, hergebruikt of gerecycled kan worden.”
Willemien Veele
Projectleider Wad gaat Om en Senior Onderzoeker Circulair Design

We doen het samen

Het unieke aan dit project is, naast deze multidisciplinaire samenwerkingsverbanden, dat het soortgelijke initiatieven in het Waddengebied met elkaar verbindt. Zo kan men de krachten bundelen om de duurzame initiatieven zo impactvol mogelijk te laten zijn. Wad gaat Om is een initiatief van NHL Stenden en House of Design. Het project kan niet bestaan, zonder onze samenwerkende partners. Grote dank gaat uit naar de volgende partijen:

Daarnaast zorgt Wad gaat Om ook voor een unieke samenwerking binnen de muren van NHL Stenden zelf. Het Lectoraat Circular Plastic werkt binnen het project intensief samen met de Thorbecke Academie, Lectoraat Open Innovatie, Lectoraat Sustainability in Hospitality and Tourism. Ook vertegenwoordigers van de opleiding HBO Rechten zijn aangesloten. 

Wad gaat Om als voorbeeld voor de rest van de wereld

Binnen Wad gaat Om streven we naar het bieden van een structurele én kopieerbare oplossing, waarmee echt impact op de brede welvaart in de regio wordt gemaakt. “Met dit project willen we van ons Waddengebied een internationaal voorbeeld maken, waarmee we laten zien hoe het óók kan,” aldus Eileen Blackmore, House of Design. De kracht van Wad gaat Om zit ‘m in de intensieve samenwerking tussen veel verschillende partijen. Onderwijs, ondernemers en overheid slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk de strijd aan om plasticvervuiling in het Waddengebied te verminderen en waar mogelijk uit te bannen. Dit doen de partners door middel van een circulaire aanpak en een gefundeerde systeemverandering. 

Sustainable Development Goals

Dit project draagt bij aan...