Hogere Hotelschool - Instroom vwo, profiel E&M

B Hotel Management, Bachelor, voltijd

Hou je van afwisseling, ben je stressbestendig en kun jij je goed verplaatsen in anderen? Ben jij klaar voor een intensieve hbo-opleiding op hoog niveau? En zit je op het vwo, met afstudeerprofiel E&M? Dan is het driejarige instroomprogramma Hogere Hotelschool jouw studie!

 • Je haalt in drie jaar je Bachelor Degree-diploma.
 • Je kunt na je opleiding in twee jaar een universitaire pre-Master en Master Degree halen.
 • Je kunt een deel van je opleiding doen in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar.
 • Je werkt in een echt, commercieel hotel: het viersterren Stenden Hotel.
 • Je studeert aan de grootste hotelschool van Europa.

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Wat staat je te wachten?

Je neemt deel aan een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. Met een hbo-diploma van Stenden Hotel Management School op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. De opleiding is intensiever dan de vierjarige hotelopleiding; er wordt meer zelfstudie van je verwacht.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Business Administration

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding

Met een hbo-diploma Hotel Management School op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot de zakelijke dienstverlening. Je hebt volop kansen in binnen- of buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis en gevoel voor business zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien: of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert, of leiding geeft aan een financieel team.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • restaurantmanager
 • sales en markting manager van een hotel
 • coordinator bij een international congresbureau
 • eventmanager
 • adviseur in de financiële sector
vt_vwo_hotel_management_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Hogere Hotelschool, Instroom vwo heb je één van de volgende diploma’s nodig:

VWO
 • vwo (profiel E&M), met 2e mvt*

of een internationaal diploma dat voldoet aan de toelatingseisen.

 *Engels wordt beschouwd als je 1e moderne vreemde taal. Talen die dan als een 2e moderne taal worden beschouwd zijn: 

 • Duits;
 • Frans;
 • Spaans.

Selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte selectiedag. Op deze dag toetsen we of je de kwaliteiten hebt die je in de gastvrijheidsindustrie nodig hebt. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je op de inschrijfpagina van deze opleiding. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.

Let op: Om deel te kunnen nemen aan dit driejarige programma, dien je naast de selectie nog een motivatiegesprek te hebben. Dit gesprek vindt plaats tijdens de selectiedag, echter moet je aan een selectiedag deelnemen die vóór 1 mei plaatsvindt. 

Taaltoets mvt

Heb je geen tweede moderne vreemde taal in je profiel, maar kun je aantonen dat je deze op havo-eindexamenniveau beheerst? Meld je dan aan voor een taaltoets (havo eindexamenniveau, B1). Voordat je op een selectiedag komt, moet je zijn geslaagd voor de toelatingstoets.

Hotel Management School biedt zelf op twee momenten per jaar ook toelatingstoetsen aan, in oktober en februari. In plaats van een toelatingstoets kun je ook een certificaat op B1 niveau bij een erkend instituut behalen.

De toelatingstoets bestaat uit drie onderdelen:

 • gesprek van twintig minuten over een tekst over dienstverlening;
 • teksten met multiplechoicevragen;
 • zakelijke branchegerichte brief schrijven.

Je kunt je voorbereiden met de havo-eindexamenbundels Duits, Spaans of Frans. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl. Let op: de data van de op deze site vermelde toetsen kunnen niet passen binnen de selectieprocedure van de hotelschool.  

Kosten € 95,-. Aanmelden en betalen via de Stenden webshop. Meer informatie bij Rita Dijk: 058 244 15 00, rita.dijk@stenden.com

studeren_lwd

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In drie jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden. Je mag je dan Bachelor of Business Administration in Hotel Management noemen. De opleiding is intensiever dan de vierjarige hotelopleiding; er wordt meer zelfstudie van je verwacht.

Jaar 1

Kennismaking met gastvrijheidsindustrie

Je volgt een speciaal introductieprogramma over de gastvrijheidsindustrie. Hoe zorg je ervoor dat een klant tevreden naar huis gaat? Je verdiept je in personeelsbeleid, marketing en financieel management van een hotel. Je krijgt theorie, maar gaat ook tien weken in de praktijk aan de slag in ons eigen viersterren hotel. In dit echte, commerciële hotel leer je alle afdelingen van een hotel kennen. Ook maak je de stap naar de dagelijkse aansturing: het operationele management. Je houdt je bezig met bedrijfsprocessen, marketing, personeel aansturen en kwaliteitscontrole. 

Aan de slag als manager

Je krijgt les in strategisch management van een hotel zoals financiële analyse, omzetverhoging en marktanalyse. Ook doe je een onderzoeksproject ter voorbereiding op je afstudeeropdracht. In deze praktijkmodule ga je aan de slag als manager en ben je verantwoordelijk voor een hele afdeling. In deze fase van je studie kun jij je specialiseren door een minor te volgen in Leeuwarden. Dit kan ook in het buitenland op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali. We noemen dat op Grand Tour® gaan.

Stage en afstuderen

Je rondt de opleiding af met een afstudeeropdracht. Je doet onderzoek tijdens een managementstage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland. Dit kan in een vier- of vijfsterrenhotel, een cruiseschip, evenementenbureau of een ander hospitality-gerelateerd bedrijf, in meer dan 27 landen. Je stage duurt tien maanden, dus genoeg tijd om je te verdiepen in je stagebedrijf. Veel studenten vinden direct na de studie een baan bij hun stagebedrijf! 

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding. In het tweede jaar kun je je specialiseren door een minor te volgen: een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je eigen studie. Wil je een tweede minor volgen? Dat kan. Je verlengt je studie dan met tien weken.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook een minor van een andere opleiding of hogeschool kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden. Voorbeelden van minors van de Hogere Hotelschool:

 • Future Proof Hospitality (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management (Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle NHL Stenden-locaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in cijfers Hoger Hotelonderwijs