Hogere Hotelschool

B Hotel Management, Bachelor, voltijd

Hou je van afwisseling en kun je onder grote druk het hoofd koel houden? Ben je dienstverlenend en op zoek naar een uitdaging in de gastvrijheidsindustrie? Vind je het leuk om met mensen uit alle hoeken van de wereld samen te werken? Dan is de Hogere Hotelschool jouw studie!

De Hogere Hotelschool spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding aan NHL Stenden zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, wij delen graag de belangrijkste:

 • Je kunt een deel van je opleiding in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar volgen.
 • Je doet ervaring op in een echt, commercieel hotel: het viersterren Stenden Hotel.
 • Je studeert aan de grootste hotelschool van Europa.
 • Je woont niet op een campus, maar waar jij wilt.
 • Je hebt grote kans op een baan vanwege je 10 maanden eindstage.

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Heb je een MOH diploma (Middelbare Hotelschool) dan kom je in aanmerking voor de MOH/MHS instroom. Kijk hiervoor op deze opleidingspagina.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Met een hbo-diploma van de Hogere Hotelschool op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot consultant in de zakelijke dienstverlening. Natuurlijk kun je ook je eigen horecabedrijf starten. Je hebt volop kansen in binnen- of buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert, of leiding geeft aan een financieel team; met jouw vakkennis en gevoel voor organisatie zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • restaurantmanager
 • sales- en marketingmanager van een hotel
 • coördinator bij een internationaal congresbureau
 • eventmanager
 • adviseur in de financiële sector
b_hogere_hotelschool_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Hogere Hotelschool heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • C&M + economie of m&o;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Voldoet je Havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde economie/m&o (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Stenden Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen. 

 • C&M;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Engels wordt beschouwd als je 1e moderne vreemde taal. Talen die dan als een 2e moderne taal worden beschouwd zijn:

 • Duits;
 • Frans;
 • Spaans.
 • niveau 4 *

* Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou. Bekijk hier of jij aan de toelatingseisen voldoet. Lees hieronder de informatie over de toelatingstoetsen voor Stenden Hotel Management School.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding Hoger Hotelonderwijs? Stenden Hotel Management School biedt zelf twee keer per jaar toelatingstoetsen aan.

Meer informatie

Selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte selectiedag. Op deze dag toetsen we of je over de kwaliteiten beschikt die je in de gastvrijheidsindustrie nodig hebt.

Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Vrijstelling

Heb jij je diploma MOH (Middelbare Hotelschool) niveau 4, dan kun je versneld deze opleiding volgen via onze variant Instroom MHS en in 3 of 3,5 jaar afstuderen. Heb je een andere relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Deze kun je aanvragen als je door de selectie bent gekomen.

Beginnen op het mbo

Heb je je havo-diploma maar wil je liever op het mbo beginnen? Dan kun je bij een aantal mbo scholen het diploma Manager Ondernemer Horeca (MOH) in twee jaar halen. Daarna stroom je in het tweede jaar van de Hogere Hotelschool in van NHL Stenden (via MOH instroom). Je haalt dan in 5 jaar je mbo- én hbo-diploma. Je dient dan wel het ‘keuzedeel/aansluitmoduul Stenden mbo-hbo hospitality’ op je mbo school te hebben gevolgd.

studeren_lwd

Een wereld aan mogelijkheden

De hospitality branche heeft een internationaal karakter, je studie daarom ook. Een deel van de opleiding is dan ook in het buitenland te volgen. Zo studeer je en zie je tegelijkertijd meer van de wereld. Dit kan op één van onze campus sites in Thailand, Qatar, Bali of Zuid-Afrika. Dit is de zogeheten Grand Tour. Bijna de helft van de hotelschoolstudenten maakt gebruik van deze unieke mogelijkheid. Met de Grand Tour ontwikkel jij jezelf tot ‘wereldburger’. Stageplaatsen hebben we over de gehele wereld. Stenden Hotel Management School biedt onbegrensde mogelijkheden.

Lees meer over de internationale mogelijkheden bij Hogere Hotelschool.

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Onderwijs, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In vier jaar maak je kennis met al deze gebieden. Je mag je dan Bachelor of Business Administration noemen.

Programma opbouw

Het Stenden HMS programma is verdeeld in verschillende levels. Bij de eerste twee levels moeten er 90 European Credits (EC’s) worden behaald om door te kunnen stromen naar het volgende level. Het derde level bestaat uit 60 credits. Je wordt gestimuleerd om het programma binnen vier studiejaren te voltooien. Studenten die het programma sneller willen doorlopen, worden hierin gesteund.

Projecten bestaan uit meerdere onderwerpen, je leert via:

 • Toegepast leren in Stenden Hotel (leren door te doen en te innoveren)
 •  Workshop sessies
 • Expert sessies (hulp van docenten, personeel, studenten en werkveld)
 • Gastcolleges
 • Online bronnen (e-learning, digitale toolbox)
 • Persoonlijke coach sessies

Afhankelijk van de context, het project en de studenten, zal de tijd die wordt besteed aan bovengenoemde onderwerpen, per semester verschillen. Samenwerken en teamwork staan centraal. Studenten zullen deze vaardigheden oefenen door te werken aan projecten met behulp van de ‘home group’.
De voertaal van het programma is Engels en hier zal je gedurende je hele studie lessen in volgen. Daarbij kies je een tweede vreemde taal naar keuze die je in jouw toekomst in de gastvrijheidssector (hospitality industrie) goed van pas kan komen. “

Je gaat van start met een bootcamp van 3-4 weken (een introductie van je studie), waar je je focust op leren leren, de school, de hospitality industrie, je medestudenten en jezelf. Tijdens deze paar weken vorm je teams in een home group, word je bekend met de campus, maak je plannen voor je studie en studentenleven en word je uitgerust met de benodigde tools om dit te doen. Ook ga je in een kleine setting aan de slag met het werken aan de uitdagingen die je zult tegenkomen tijdens de rest van je studieprogramma.
Elke student heeft een coach voor academische ondersteuning en motivatie. De coach zal zijn/haar home group tijdens het gehele programma begeleiden. 

Level 1 - Unlock your Hospitality DNA: Real World projecten,  praktijk en coaching (nadruk op Food & Beverage en Rooms Division)
Level 2 – Exploring your playing field: specialisatie en toepassen management vaardigheden
Level 3 – Launching your career: stage en afstudeerscriptie

Level 1: Unlocking your Hospitality DNA
Foundation (90 credits, 3 semesters)

Na de eerste 3-4 weken duik je in de wereld van hospitality en ‘unleash’ je jouw hospitality DNA. Studenten ontwerpen, creëren, evalueren en herontwerpen echte projecten vanuit de hospitality industrie.
Deze leerreis begint bij een van de leerbedrijven binnen Stenden HMS. De nadruk in het eerste jaar ligt op twee operationele gebieden binnen hospitality: Food & Beverage (voedsel- en drankvoorziening, oftewel keuken en restaurant) en Rooms Division (receptie en housekeeping). Je zult ervaren wat het betekent om deel uit te maken van deze geweldige sector. We bieden elke student de mogelijkheid een goede basis te leggen om van hieruit verder te leren. Ook is het mogelijk om extra focus te leggen op de dingen waar je een passie voor hebt. Je overlegt regelmatig met je team en teamleaders om je ontwikkeling te plannen en monitoren. 

Level 2: Exploring your playingfield
Specialisation (90 credits, 3 semesters)

Bij level 2 word je uitgedaagd om je te verbreden of te verdiepen. Er wordt extra nadruk gelegd op je toekomstige carrière in hospitality gerelateerde sectoren en op het trainen van managementvaardigheden (het leiden van projecten en het begeleiden/aansturen van andere studenten). Talen, data, technologie, gastronomie, alles is mogelijk. We raden onze studenten aan om een van onze internationale campussen te bezoeken en zo een periode in het buitenland te studeren.
Ook tijdens deze fase zullen er bijeenkomsten gepland worden met je team om je voortgang en persoonlijke profiel als toekomstig professional te plannen en monitoren. 

Level 3: Launching your career
Professionalization (2 semesters, 60 credits)

Bij level drie helpen wij je bij het starten van je carrière. Je gaat aan de slag met je internationale hospitality managementvaardigeden en wordt een startende professional. Je wordt uitgedaagd om je talenten te laten zien en om een impact te maken in de sector op een manier die het beste bij jou past. Je maakt kennis met onze stagepartners om zo de beste plek te vinden waar jij van start kan gaan met je carrière. Aangezien de leden van de Stenden HMS familie verspreid zijn over de hele wereld, is er bijna geen plek waar je niet naar toe kunt gaan.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding. In het derde en vierde jaar mag jij je specialiseren door minors te volgen:  een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je studie.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen en hogescholen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden. Voorbeelden van minors van de Hogere Hotelschool:

 • Future Proof Hospitality (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management ( Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle Stendenlocaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in Cijfers Hoger Hotelonderwijs