Hogere Hotelschool

B Hotel Management, Bachelor, voltijd

Zit dienstverlening jou in het bloed? Kun je goed organiseren? Wil je een uitdagende en afwisselende baan waarbij je samenwerkt met mensen uit de hele wereld? Dan is de Hogere Hotelschool echt iets voor jou!

 • Je studeert aan de grootste hotelschool van Europa
 • Je kunt een deel van je opleiding doen in Zuid-Afrika, Thailand of Bali.
 • Je doet veel praktijkervaring op tot managementniveau in een echt, commercieel hotel: het viersterren Notiz Hotel op de campus
 • Je woont niet op campus, maar waar jij wilt
 • Grotere kans op baan vanwege je 10 maanden eindstage
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2021

Online sfeerproeven

Wat staat je te wachten 

Deze managementopleiding van Hotel Management gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. Je neemt deel aan een internationale studie, dus de voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. 

Je werkt vanaf het eerste jaar aan opdrachten van echte bedrijven. Dit doe je vaak in kleine groepen met begeleiding van docenten met relevante praktijkervaring. Je leert je (strategieën en ideeën) aanpassen en ontwikkelt vaardigheden als leidinggeven, samenwerken en presenteren.  

Ook ga je in ons eigen viersterren hotel aan de slag om te ervaren hoe de praktijk werkt, maar waar je ook strategisch leert denken op managementniveau en onderzoek doet. Aan de ene kant krijg je theorie over bijvoorbeeld bedrijfsvoering en aan de andere kant mag je de heerlijkste wijnen proeven tijdens een wijnles. In het derde jaar kies jij zelf 2 minoren die bij jou passen die je in Leeuwarden of op een van de vestigingen in Thailand, Zuid-Afrika, Italië of op Bali kunt volgen. Studeren in het buitenland is een droom die velen al voor jou hebben waargemaakt! 

Je eindigt de opleiding met een betaalde stage van 10 maanden, waardoor je kansen op een baan groot zijn en je direct aan de slag kunt. We hebben afspraken met meer 600 bedrijven in Nederland en het buitenland die graag met jou willen werken.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Jouw loopbaan

Hospitality professionals zijn meer dan ooit nodig! Dit zijn uitdagende maar spannende tijden met veel nieuwe kansen voor de toekomst. Een toekomst die vraagt om vindingrijke professionals die de dynamiek van de hospitality industrie begrijpen en out of the box durven denken om innovatieve oplossingen te vinden.

Een hbo-diploma Hotel Management is een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. Wil je aan het werk als manager in een hotel of restaurant, ga je als eventmanager aan de slag of word je consultant in de zakelijke dienstverlening? Het kan allemaal. Plannen om je eigen horecabedrijf te starten of een avontuur in het buitenland aan te gaan? Ook daar ben je prima op voorbereid. 

Bij Hotel Management School wordt opgeleid voor een management-of adviesfunctie in de hospitalitybranche. Dit vormt een uitstekende basis voor de toekomst; in binnen- én buitenland, binnen én buiten de hospitality. Door het internationale karakter van de opleiding en de branche vinden veel studenten een baan in het buitenland. 

Wat kun je worden?

 • Eigenaar van eigen hotel, restaurant, wijnbar of koffiehuis
 • Sales- en Marketingmanager van een hotel(keten)
 • Coördinator bij een internationaal congresbureau
 • Evenementmanager
 • Manager Personeelszaken op een vliegveld
 • Adviseur in de foodindustrie

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert, of leiding geeft aan een financieel team: met jouw vakkennis en organisatievaardigheden zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

b_hogere_hotelschool_sfeer

Benodigd diploma

Start in februari

Wil je deze opleiding in februari starten? Lees hier alles over inschrijven.

Voor de opleiding Hotel Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • C&M + economie of m&o of BE;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Voldoet je Havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde economie/m&o (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt NHL Stenden hier toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen. 

 • C&M;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Engels wordt beschouwd als je 1e moderne vreemde taal. Talen die dan als een 2e moderne taal worden beschouwd zijn:

 • Duits;
 • Frans;
 • Spaans.
 • niveau 4

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding Hotel Management? NHL Stenden biedt zelf meerdere keren per jaar toelatingstoetsen aan.

Meer informatie

Selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte selectiedag. Op deze dag toetsen we of je over de kwaliteiten beschikt die je in de gastvrijheidsindustrie nodig hebt.

Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Vrijstelling

Heb jij je diploma MOH (Middelbare Hotelschool) niveau 4, dan kun je versneld deze opleiding volgen via onze variant Instroom MHS en in 3 of 3,5* jaar afstuderen. Heb je een andere relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Deze kun je aanvragen als je door de selectie bent gekomen.

*De exacte studieduur is afhankelijk van de studiecontracten met onze partnerhotelscholen in het mbo die opnieuw moeten worden vastgesteld.

Beginnen op het mbo

Heb je je havo-diploma maar wil je liever op het mbo beginnen? Dan kun je bij een aantal mbo scholen het diploma Manager Ondernemer Horeca (MOH) in twee jaar halen. Daarna kun je versneld de Hotel Management opleiding via de MOH instroom afronden. Kies je voor het NHL Stenden ‘keuzedeel/aansluitmoduul mbo-hbo hospitality’ op je mbo school, dan kun je in aanmerking komen voor nog meer vrijstellingen.

Instroom vwo

Hotel Management School biedt een 3-jarig bachelorprogramma voor vwo-instromers, een intensieve verkorte hbo-studie voor studenten die een hoog niveau aankunnen. Om het programma in 3 jaar te kunnen doen, wordt er meer zelfstudie van je verwacht. Vwo instromers dienen 180 EC’s te halen. Wat er niet verandert ten opzichte van het 4-jarige traject is de praktijk in het viersterren Stenden Hotel, het volgen van twee minoren en de 10 maanden afsluitende managementstage in binnen- of buitenland. Als je bent afgestudeerd heb je een Bachelor of Arts in Hotel Management.
Meer informatie over instroom vwo

studeren_lwd

Een wereld aan mogelijkheden

De hospitalitybranche heeft een internationaal karakter, je studie daarom ook. Een deel van de opleiding is dan ook in het buitenland te volgen. Zo studeer je en zie je tegelijkertijd meer van de wereld. Dit kan op één van onze campus sites in Thailand, , Zuid-Afrika, Italië of op Bali. Dit is de zogeheten Grand Tour. Bijna de helft van de hotelschoolstudenten maakt gebruik van deze unieke mogelijkheid. Met de Grand Tour ontwikkel jij jezelf tot ‘wereldburger’. Stageplaatsen hebben we over de gehele wereld. Hotel Management School biedt onbegrensde mogelijkheden.

Lees meer over de internationale mogelijkheden bij de hotelschool.

Opbouw studie

Het onderwijsconcept van NHL Stenden is Design Based Education (DBE). Dit betekent dat je bij NHL Stenden niet alleen in de schoolbanken studeert. Sterker nog; we stimuleren je juist om te ontdekken wat er in de praktijk gebeurt. Jij gaat aan de slag met actuele vraagstukken uit de praktijk. Daarbij werk je intensief samen met medestudenten én met partners in de gastvrijheidsindustrie. In ons eigen viersterrenhotel Notiz doe je praktijkervaring op. Gedurende de opleiding groei je van operationeel naar managementniveau.

Studieprogramma

Semester
Het studieprogramma ziet er globaal als volgt uit: elk level kent 2 periodes van 20 weken [semester] of 4 periodes van 10 weken. In elk periode heb jij theorielessen, een praktijkvraagstuk (Design Challenge) en praktijklessen in ons eigen hotel. Deze periode sluit je af met een beoordeling op je opdracht.

Levels
Ons studieprogramma kent geen jaren meer maar levels. Jij leert op jouw tempo, dat kan sneller of langzamer dan een jaar. Of wanneer je al ervaring hebt op een bepaald gebied, door bijvoorbeeld werk of studie ervaring, kun je instappen op een volgend level.

Schema studieprogramma

Studietijd gemiddeld per week: 12 contacturen, 28 uur zelfstudie

In het eerste level maak je kennis met de gastvrijheidsindustrie en ga jij uitvinden wie jij bent als professional. We investeren veel in je persoonlijke ontwikkeling en begeleiding zodat jij jouw unieke hospitality DNA ontdekt.

In dit level leer je de basisvaardigheden van de gastvrijheidsindustrie. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Je maakt kennis met de facetten van de hotelindustrie in ons eigen viersterrenhotel Notiz op operationeel niveau. Dat betekent koken in de keuken tot de hotelkamers schoonmaken bij housekeeping. Ook krijg je jouw eerste Design Challenge; in een kleine groep bedenk je de beste oplossing voor een vraagstuk van onze eigen leerbedrijven zoals Notiz Hotel of restaurant Wannee. Aan het einde van level 1 ben je in staat om een gastvrije omgeving te creëren die gasten als waardevol, veilig en duurzaam ervaren.

Vakken algemeen o.a.:

 • Economie
 • Recht
 • Marketing en Communicatie
 • Revenu management
 • Business English

Vakken specifiek o.a.:

 • Gastronomie: o.a. theorie over smaak en proeven, voedselveiligheid en warenkennis
 • Wijnkennis

Studietijd gemiddeld per week: 10 contacturen, 30 uur zelfstudie

Het tweede level staat in het teken van management en ondernemerschap in de hospitality industrie. We blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling en begeleiding zodat jouw talent alle ruimte krijgt om te groeien. In het tweede level krijg je twee van onderstaande semesters en één volg je in het derde level:

 1. Strategic hospitality management, inclusief 5 weken praktijk in onze eigen leerbedrijven
 2. Enterprise hospitality leader
 3. Responsible global citizen, inclusief 5 weken praktijk in onze eigen leerbedrijven

In het tweede level wisselen theorie en praktijk elkaar af. Je ontwikkelt je nu op supervisor niveau, dat betekent leidinggeven aan een team. Dat kan in de keuken zijn maar ook bijvoorbeeld op de afdeling Human Resources, Marketing of Reservations. Ook krijg je nieuwe Design Challenges; je opdracht is bijvoorbeeld het ontwikkelen van een vegetarische fastfoodketen of het ontwikkelen van een klimaat neutrale hotelketen. Vanaf dit moment werk je samen met externe partners uit de service-industrie. Aan het einde van level 2 ben je in staat om bij te dragen aan de doelen van de organisatie door het inzetten van jouw netwerk. Je weet hoe je gasten moet benaderen zodat je effectief kunt inspelen op de -onuitgesproken- wensen en behoeften. En je maakt weloverwogen beslissingen die je kunt verantwoorden naar de stakeholders. Jouw ondernemende mentaliteit zorgt voor creatieve oplossingen die waardevol zijn voor de gastvrijheidsindustrie.

Vakken algemeen o.a.:

 • Intercultural Management
 • Risk Management
 • Strategisch Management
 • Research & Statistics
 • Moderne vreemde taal [Frans of Duits]
 • Business English

Vakken specifiek o.a.:

 • Gastronomie: o.a. theorie over smaak en proeven, voedselveiligheid en warenkennis
 • Wijnkennis
 • Drankkennis
 • Simulation game

Studietijd gemiddeld per week: 8 contacturen, 32 uur zelfstudie

In het derde level ontdek je jouw rol als wereldburger en professional. We blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling en begeleiding zodat jij de gamechanger in de hospitality industrie wordt! In het derde level volg je nog één van deze semesters; strategic hospitality management, enterprise hospitality leader of responsible global citizen. Daarnaast kies je een minor [keuze uit meer dan 30 minors] die het beste bij jouw ambitie en persoonlijkheid past.

Ook in het derde level wisselen theorie en praktijk elkaar af. Je ontwikkelt je nu op managementniveau. Dat betekent leidinggeven aan één of meerdere teams, bijvoorbeeld chef-kok of marketingmanager én je bent verantwoordelijk voor het eindresultaat. Ook krijg je jouw laatste Design Challenge en werk je wederom in een kleine groep aan jouw opdracht aangeleverd door een externe service-industriepartner. Aan het einde van level 3 ben jij een flexibele leider die in staat is zich aan te passen als de situatie daarom vraagt. Jij bent de leider die teams kan begeleiden en coachen op een uiterst effectieve manier.

Vakken algemeen o.a.:

 • Economie
 • Recht
 • Onderzoek & Statistiek
 • Marketing en Communicatie
 • Revenu management & Rooms Management
 • Business English

Vakken specifiek o.a.:

 • Gastronomie: o.a. theorie over smaak en proeven, voedselveiligheid en warenkennis
 • Wijnkennis
 • Drankkennis
 • Simulation game

Om het end level te bereiken, ga je 10 maanden stagelopen in binnen- of buitenland. En maak je een afstudeeropdracht. Tijdens je stage integreer je alle rollen en word je een strategische manager. We blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling en begeleiding zodat jij de gamechanger in de hospitality industrie wordt! Aan het einde van dit level kun je reflecteren en putten uit je eigen ervaringen en heb je de ambitie om jezelf en jouw organisatie altijd te blijven verbeteren. Zo blijf jij vooroplopen in deze veranderende branche.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding, maar in het derde en vierde jaar kun je je specialiseren. Je volgt dan minors naar keuze. Dat kan in Leeuwarden, maar ook op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, , Thailand of Bali. Het is ook mogelijk om minors van andere opleidingen en hogescholen te kiezen, om zo je academische vaardigheden te verbreden. Minors die de Hogere Hotelschool aanbiedt zijn:

 • Future Proof Hospitality (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Wine Studies (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management ( Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle Stendenlocaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa Business Strategy (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Design Based Education

Elke hogeschool heeft een eigen onderwijsconcept. Je zou kunnen zeggen dat het de manier is waarop er lesgegeven wordt. Dat verschilt per hogeschool. NHL Stenden heeft Design Based Education (DBE) als onderwijsconcept.

Studeren doe je bij NHL Stenden niet alleen in de schoolbanken. Sterker nog; we stimuleren je juist om te ontdekken wat er in de praktijk gebeurt. Jij gaat aan de slag met actuele vraagstukken uit het werkveld. Daarbij werk je intensief samen met medestudenten én met organisaties en bedrijven.

Lees meer over DBE