Afbeelding
vrouw die aan een auto sleutelt

De mkb-route in het hbo

Voor studenten

Misschien denk je er al een tijdje over om een hbo-opleiding te gaan doen, maar is een langere of voltijdse hbo-opleiding niet wat je zoekt. Dan is een opleiding waarbij je werken en studeren kunt combineren echt wat voor jou. De Mkb-routes van NHL Stenden bieden jou een aantal duidelijke voordelen: 
 

  • Je bent of wordt werknemer (hebt een salaris) bij een (Mkb) bedrijf en combineert je studie met je eigen werk. 
  • Je doet een 2-jarige (Ad) of 4-jarige (bachelor) opleiding en ontvangt na afloop het erkende hbo-diploma. 
  • Je leert vooral op en van de eigen werkplek. Dit leren op de werkplek combineer je met 1 dag per week (of in sommige gevallen 1 dag per 2 weken) een lesdag op de hogeschool en zelfstudie. 
  • Je werkt aan vraagstukken die spelen op jouw bedrijf en past wat je leert dan ook vaak direct toe.  
  • Je maakt bij de start afspraken met je werkgever en de opleiding om werk en studie zo mooi mogelijk op elkaar af te stemmen (een soort “bbl in het hbo”). Deze afspraken worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.  
  • Je ontwikkelt je door in het bedrijf. Daarmee lever je niet alleen een directe bijdrage aan de ontwikkeling van het bedrijf waar je werkt; je vergroot daarmee ook jouw eigen kansen! 

Waarom kiezen voor werken bij een mkb-bedrijf?

Werken in een mkb-bedrijf geeft je een bredere verantwoordelijkheid. Ondernemerschap, eigenaarschap en denken in oplossingen staan centraal binnen mkb-bedrijven. Doordat er veel gebeurt binnen mkb-bedrijven is elke dag anders. Mkb-bedrijven krijgen bijvoorbeeld steeds meer te maken met complexe klantvragen, technologische ontwikkelingen en digitalisering. Dit vergt een hoge mate van flexibiliteit van het bedrijf en zijn werknemers. 

In het mkb ligt in tegenstelling tot in grotere bedrijven de nadruk veel meer op je rol dan op een functie. Samen met collega’s werk je aan resultaat waarbij veel meer ruimte is voor eigen initiatief. De bedrijven hebben vaak een meer informelere cultuur en de communicatielijnen zijn kort. Hierdoor heb je binnen het mkb vaak veel meer invloed en zicht op het eindresultaat van je werk. Zijn jouw drijfveren uitdaging en ontwikkeling, dan is het mkb een uitstekende leerschool. Overigens: werk je in een grotere organisatie of franchise bedrijf (dus geen mkb-bedrijf), ook dan passen deze opleidingen wellicht goed bij jou! 

header-m-computer-vision-data-science

Hbo Ad of bachelor?

Een Associate degree (Ad)-opleiding is een 2-jarige hbo-opleiding die veelal in samenwerking met het mbo en werkveld wordt ontwikkeld. Het eindniveau van de Ad-opleiding ligt tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor (niveau 6). In een Ad-opleiding ben je meer praktijkgericht bezig dan bij een bacheloropleiding. Je leert problemen herkennen en kunt bedenken hoe je dit probleem op moet lossen. Theorieën uit vakgebieden worden toegepast op situaties in de praktijk. De opleidingen sluiten daarom ook perfect aan op bepaalde hbo-functies en op de vraag vanuit het bedrijfsleven.  

Een bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool. Je kunt na het behalen van het Ad-diploma direct of op een later moment instromen in een bacheloropleiding. Afhankelijk van hoe verwant de bachelor is aan de Ad, kun je na twee of meer jaar studeren het diploma van de hbo-bachelor behalen. 

Voor het studeren in een Ad- en bacheloropleiding op een hogeschool heb je een mbo4 of vo diploma nodig. De mkb-routes in het hbo zijn ook geschikt voor zij-instromers en voor werknemers binnen mkb-bedrijven die zich verder willen ontwikkelen.