Ad Hogere Hotelschool

Ad Hotel Management, Associate degree, voltijd

Ben je dienstverlenend ingesteld, houd je van afwisseling en kun je het hoofd koel houden onder grote druk? Ben je op zoek naar een uitdaging in de gastvrijheidsbranche, maar wil je geen vierjarige studie doen? Dan is de associate degree-opleiding Hogere Hotelschool jou op het lijf geschreven! 

 • Haal in 2 jaar een erkend hbo-diploma  
 • Doe praktijkervaring op in het leerbedrijf van Stenden Hotel Management School  
 • Starten in februari of september 

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Wat staat je te wachten?

De associate degree Hogere Hotelschool is een internationale studie: de voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. In twee jaar tijd maak je kennis met alles aspecten van de hospitality: gastronomie, catering, evenementen, human resources, marketing, sales en financiën. Je groeit door tot supervisorniveau en verlaat Stenden Hotel Management School met een hbo-diploma op zak. Je kunt zelf kiezen of je in Leeuwarden of in Emmen wilt studeren.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden

Met je diploma kun je alle kanten op: van supervisor in een restaurant of sales- en marketingcoördinator van een hotel tot projectcoördinator bij een congrescentrum of manager bij een evenementenbureau. En ben je avontuurlijk ingesteld? Je kunt over de hele wereld aan de slag!

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een hotel runt, congressen organiseert of je eigen bedrijf begint; met jouw vakkennis en organisatietalent zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

ad_hogere_hotelschool_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Stenden Hotel Management School Associate degree heb je één van de volgende diploma’s en profielen nodig:

Havo
 • C&M met economie of m&o;
 • E&M, met 2e mvt;
 • N&T, met 2e mvt;
 • N&G, met 2e mvt.

Aanvullende eisen

Voldoet je havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde economie/m&o (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen. Voldoet je havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar.

 • C&M;
 • E&M + 2e mvt;
 • N&T + 2e mvt;
 • N&G + 2e mvt.
 • mbo-domein niveau 4*

Aanvullende eisen

Voldoet je havo-profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde vakken Economie/M&O (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen.

Kom je van Aruba, Bonaire, Curaçao of Sint Maarten en heb je een Nederlands paspoort? Neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding Hotel Management? Er worden toelatingstoetsen op gebied van taal en economie aangeboden.

Meer informatie

Intakedagen

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte intake tijdens de selectiedagen. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je via de inschrijfpagina van deze opleiding. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.
Start je liever in Emmen (via Associate degree route) klik dan op de pagina selectiedagen Emmen.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Vrijstelling 

Heb je je diploma MOH (Middelbare Hotelschool) niveau 4, dan kun je versneld deze opleiding volgen via onze variant MOH instroom. Je haalt dan in 1 tot 1,5 jaar je Associate degree Hotel Management. 

Heb je geen MOH diploma, maar wel een andere relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je wellicht vrijstellingen krijgen. Deze kun je aanvragen nadat je de selectiedag succesvol hebt afgerond en vraag je aan bij de examencommissie.

Doorleren

Wil jij je na twee jaar studeren verder ontwikkelen? Kies dan voor de bachelor Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Daar stap je in het derde studiejaar in en word je opgeleid tot manager. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan. Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van de Stenden Management School, bachelor degree.

studeren_algemeen

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie en gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In twee jaar maak je kennis met al deze gebieden, en wel tot supervisorniveau.  Je hebt dan een Associate degree in Hotel Management.

In de praktijk

Door 15 weken praktijk te lopen tijdens de eerste drie jaar van je studie, heb je de mogelijkheid om de geleerde theorie meteen om te zetten in de praktijk. Je doet werkervaring op operationeel en supervisor niveau op in een echt commercieel viersterrenhotel (in Emmen in hotels in de omgeving, in Leeuwarden in het eigen Stenden Hotel). Je leert alle facetten van een hotel kennen, krijgt leidinggevende ervaring en opereert als manager van een gehele afdeling.

Bij Stenden Hotel Management School sta jij centraal en krijg je alle ruimte om je eigen kijk op de wereld te ontwikkelen. Met Real World Learning helpen we je te ontdekken wie jij kunt zijn in de hospitality branche. Je leert doordacht en weloverwogen te handelen, ook wanneer het even tegenzit. Je krijgt volop de kans om je in te zetten voor echte gasten van echte bedrijven en je groeit zo uit tot een ondernemende professional. Je neemt initiatief en werkt samen met anderen aan innovaties in hospitality. Waar, wanneer en met wie je dat doet, bepaal je voor een groot gedeelte zelf. Eén ding is zeker, je gaat samenwerken met mensen van over de hele wereld. Vanwege de sterke link met de praktijk is de opleiding voor de NVAO ook geaccrediteerd met het speciale keurmerk 'Real World Learning'.

Gastcolleges

Studenten krijgen meer dan 70 gastcolleges en bedrijfspresentaties aangeboden.

Industry Fair

Tijdens deze stagebeurs presenteren meer dan 80 bedrijven uit de sector zich aan de studenten die op stage gaan.

Grand Tour

Er zijn al meer dan 2856 studenten op Grand Tour gegaan om tijdelijk in Indonesië, Thailand, Zuid-Afrika en/of Qatar te studeren.

Nationaliteiten personeel

23% van alle docenten en ondersteuners is internationaal. 51% van de docenten heeft een internationale achtergrond.

Onderzoek

Studenten worden betrokken in toegepast onderzoek via de onderzoeksgroepen van de Academy for International Hospitality Research en tijdens de afstudeerstage.

Specialisatiemogelijkheden

Meer dan 60 NHL Stenden minoren en uitwisselprogramma’s met wereldwijde partneruniversiteiten, maken het studenten mogelijk om hun kennis te verdiepen of verbreden tijdens een semester.

10 maanden stage in het bedrijfsleven

Studenten lopen stage bij één van de 780 hospitalily bedrijven wereldwijd.

Leerbedrijven

Studenten ontwikkelen tijdens het praktijkgedeelte operationele, tactische en managementvaardigheden.

Momenteel wordt de inhoud van het studieprogramma vernieuwd. Zodra hierover meer bekend is, vind je deze informatie op deze pagina.

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Hogere Hotelschool het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.