Kopopleiding Leraar 2e graads

Bachelor, voltijd

Heb je een hbo- of wo-bachelor op zak en heb je de ambitie voor de klas te staan? Dan is de Kopopleiding Leraar 2e graads iets voor jou. Tijdens de opleiding ontwikkel je jouw pedagogisch-didactische vaardigheden, zodat jij straks voor de klas jouw passie voor een vakgebied kunt overdragen. Als je een studie in een schoolverwant vak hebt afgerond, kun je zo in een jaar jouw tweedegraads lesbevoegdheid halen.

 • Je volgt een korte opleiding van 1 jaar.
 • Je behaalt je diploma voor een tweedegraads lesbevoegdheid.
 • Je volgt een combinatie van theorie en stage.
 • Je krijgt les van docenten die de onderwijspraktijk door en door kennen.
 • Je ontwikkelt je eigen visie op het onderwijs.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Education

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

40 uur per week

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kan ik met deze opleiding

Na afronding van de kopopleiding beschik je over een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Hiermee mag je lesgeven in de onderbouw van havo en vwo, in het vmbo en in het mbo en de volwasseneneducatie. Soms ligt dit anders, zoals bij Leraar Omgangskunde, en ga je vooral in het mbo en in de volwasseneneducatie aan de slag.

Het studieprogramma van de kopopleiding duurt 1 jaar. Het is een voltijdopleiding, je bent dus de hele week met je studie bezig. Voor de opleiding geldt een gemiddelde studielast van 40 uur per week. Dit is inclusief lesdagen, zelfstudie en stage. Het aantal uren dat je daadwerkelijk aan zelfstudie besteedt, verschilt per persoon. 

Benodigd diploma

Voor toelating tot de opleiding heb je een relevant hbo- of wo-bachelordiploma nodig. Omdat de kopopleiding zich alleen richt op de didactische en pedagogische aspecten van het leraarschap, is het belangrijk dat je kennisniveau van jouw vakgebied actueel is.

Relevante diploma's

Alleen met een relevant diploma ben je toelaatbaar voor de Kopopleiding. De toelaatbare diploma’s zijn door de overheid vastgesteld. Raadpleeg de meest recente tabel Verwante Opleidingen Kopopleidingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de lijst met toelaatbare diploma’s. Deze lijst wordt regelmatig geactualiseerd door de overheid. 

Intakeprocedure

Wanneer je je inschrijft voor de Kopopleiding Leraar 2e Graads, word je uitgenodigd voor een intake. Dit is een verplicht onderdeel van de inschrijfprocedure voor de opleiding.

Tijdens de intake ontdek je of de opleiding aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Ook checken we of jouw vooropleiding aan de eisen voldoet. Je doet de intake samen met een aantal andere kandidaten onder begeleiding van een van onze docenten. Naar aanleiding van de intake krijg je een bindend advies voor het volgen van de opleiding.

Werk en studie combineren

Omdat de Kopopleiding een voltijdopleiding is met een intensief programma, is deze studie lastig te combineren met een (deeltijd)baan. Wil je een lerarenopleiding combineren jouw huidige werk? Ontdek dan de flexibele deeltijd lerarenopleidingen van NHL Stenden. Bekijk de deeltijd lerarenopleidingen

Inschrijven

Je schrijft je via Studielink in voor de Kopopleiding Leraar 2e Graads. Hiervoor heb je DigiD inlogcodes nodig. Je volgt in Studielink de onderstaande stappen:

 1. Maak een account aan. Je krijgt een persoonlijke Studielinkpagina. 
 2. Vul hier je opleidingsdetails in. 
 3. Kies voor ‘Mijn opleidingen/ Nieuwe inschrijving’ toevoegen.
 4. Kies bij ‘Start in het eerste jaar’ voor ‘Ja’.* 
 5. Selecteer de opleiding van jouw keuze. Je kiest hier voor de reguliere bachelor van de lerarenopleiding tweede graad waarvoor jij de Kopopleiding gaat volgen.
 6. Kies voor bij ‘opleidingsvorm’ voor voltijd.
 7. Bevestig de opleiding.
 8. Geef onder het kopje Instroommoment aan wanneer je met de opleiding wilt beginnen. Bevestig dit.
 9. Bevestig je inschrijving.
 10. Voer je betaalgegevens in en bevestig deze. Dit kun je ook later doen, als het maar vóór je inschrijving is.
 11. Volg de status van je inschrijving op je persoonlijke Studielinkpagina.

* Bij de kopopleiding start je in de bachelorfase in plaats van de propedeutische fase. Dit kun je zelf niet aangeven in Studielink. Onze Centrale Student Administratie zet jouw inschrijving om naar de bachelorfase na ontvangst van de hoofdfaseverklaring.

Programma

Tijdens de opleiding Kopopleiding Leraar 2e graads volg je modules die gericht zijn op het onderwijskundig begrippenkader en je verwerkt dit in professionaliseringstaken. Daarnaast besteed je aandacht aan de didactiek van het vak. Hierdoor krijgt je de nodige theoretische bagage om de leefwereld van jongeren beter te begrijpen..

Algemene didactiek

Algemene didactiek Je leert op welke manier iets het beste aangeleerd kan worden en hoe je de leerling daarbij kunt begeleiden als docent.

Je verdiept je in de beste leerstrategieën binnen jouw unieke vakgebied en ontdekt welke vakspecifieke leermiddelen je daarbij kunt gebruiken. Dit leer je vervolgens concreet toepassen met behulp van een stage.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Door grenzen te verleggen bereik je meer. Daarom dagen wij je uit om jouw vaardigheden te versterken en nieuwe talenten te ontdekken. Deze uitdaging vindt niet alleen plaats in onze hogeschool; alles wat je leert pas je meteen toe op de werkvloer. In kleine teams van studenten, docenten en onderzoekers werk je aan real-life vraagstukken. Je doet dit samen met andere disciplines en de gevonden oplossingen gebruik je direct in de praktijk. Je hebt zelf de regie over je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je wordt onderdeel van het uitgebreide netwerk dat we hebben opgebouwd in het Nederlandse en internationale bedrijfsleven. Onze innovatieve opleidingen sluiten aan bij wat het werkveld nodig heeft, nu en in de toekomst. Als ondernemende en vindingrijke professional zet jij straks jouw kennis om in grensverleggende oplossingen. Je ontwikkelt een doordachte visie en kijkt verder dan je eigen vakgebied. Daarom kies je voor NHL Stenden; in een steeds sneller veranderende wereld maak jij straks het onmogelijke mogelijk.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Leraar Bedrijfseconomie het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.